Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Burrata z pomidorami to prawdziwa uczta dla zmysłów. To połączenie kremowej, delikatnej burraty z soczystymi, słodkimi pomidorkami. Pomidory skropione oliwą, doprawione solą i świeżo mielonym pieprzem świetnie komponują się z aksamitnym, miękkim serem. Ta kompozycja jest bardzo prosta, ale konsumowanie jej zamienia się w magiczny rytuał smaków, zachęcając do delektowania się każdym kęsem. Na kromce tostowanego chleba lub chrupiącej bagietce z czosnkiem ser idealnie się rozsmarowuje, a soczyste pomidorki tworzą genialne dopełnienie. Jeśli chcesz się bardziej skupić na konsystencji i smaku burraty, użyj tylko prostych przypraw i oliwy. Koneserom wyraźniejszych smaków proponujemy zamarynować pomidorki w ziołowej marynacie i serwować w takiej formie.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 495
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 177
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 171
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 495
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 177
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 171
Składniki
Jeśli preferujesz łagodne smaki, użyj do tej potrawy tylko oliwy, soli i pieprzu. W dalszej części zaprezentujemy jednak wersję z marynowanymi pomidorkami.
Pracę zacznij od przygotowania marynaty. W misce lub głębokim talerzu wymieszaj oliwę z octem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, bazylią, solą i czarnym pieprzem. Pomidorki umyj i pokrój na połówki lub ćwiartki. Wrzuć je do marynaty, wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Przygotuj chrupiące pieczywo. Chleb pokrój na kromki. Rozłóż na dużej blasze do pieczenia, posmaruj olejem lub rozpuszczonym masłem, natrzyj ząbkiem czosnku i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na kilka minut, aż pieczywo będzie złociste i chrupiące. Zamiast chleba możesz użyć bagietki.
Serwuj przekąskę. Na środek talerza ułóż ser burratę, dookoła rozsyp (zamarynowane) pomidorki. Skrop całość resztą marynaty lub oliwą i posyp świeżymi listkami bazylii. Pokrój burratę na plasterki, a następnie zajadaj, rozsmarowując na grzance i układając pomidorki na wierzchu.