Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
można podawać z czerwonym barszczem :) Można też wykorzystać mięso z rosołu.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2045
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 151
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2045
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 151
Składniki
Ciasto: do miski wsypać mąkę w środku zrobić wgłębienie, do którego dać łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i letnie mleko, odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Następnie dodać sól, jajka, roztopione mało lub margarynę, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Farsz: w rondlu rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać pokrojone w kostkę mięso, dusić razem następnie dodać pieczarki pokrojone w półplasterki i dusić razem aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać łyżkę pasty paprykowej, sól, pieprz i zioła, doprawić do smaku i odstawić, żeby trochę przestygło.
Stolnicę posypać mąką, partiami wyciągać ciasto i rozwałkowywać nie za bardzo cienko żeby nam się nie rwało. Wykrawać kółka, na każdym kółku kłaść łyżeczką farsz i zlepiać jak pierogi, układać na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, posmarować rozkłóconym jajkiem. Można posypać kminkiem. Piec w 180 stopniach ok 30 min. Smacznego