Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26219
Dodano: 19.04.2017
Odsłon: 1257
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Farsz:
Pokrojony boczek w kostkę smażymy na patelni razem z pokrojonymi w ćwiartki pieczarkami, papryką i cebulką. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, czerwoną papryką i dodajemy natkę pietruszki. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników.
Ciasto na pizze.
Składniki:
20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
2 szklanki mąki
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
4 łyżki oleju rzepakowego
3/4 szklanki ciepłego mleka
Wykonanie ciasta:
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Calzone:
Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze.
Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na sos kładziemy uduszony farsz z boczku, pieczarek, cebuli i natki pietruszki. Na farsz układamy 4 połówki kulek sera mozzarello.
Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem.
Pierogi Calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, pierogi Calzone muszą być ładnie zarumienione.
Upieczone calzone.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)