Do góry

Przekąski Przepis na:

Calzone z boczkiem. papryką, serem, pieczarkami i cebulką.

Calzone z boczkiem. papryką, serem, pieczarkami i cebulką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26219

Dodano:

Odsłon: 1257

Calzone z serem mozzarello, boczkiem wędzonym, pieczarkami, papryką, cebulką. Polecam :)

Składniki

  • ciasto na pizze
  • sos pomidorowy
  • pieczarki 2 szt.
  • papryka czerwona słodka połowa
  • cebula 1 szt.
  • boczek 4 plastry
  • ser mozzarella małe kulki
  • natka pietruszki (drobno pokrojona)
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano
  • papryka słodka mielona
  • jajko do posmarowania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Calzone z boczkiem. papryką, serem, pieczarkami i cebulką.

Przygotowanie

  1. Farsz:

    Pokrojony boczek w kostkę smażymy na patelni razem z pokrojonymi w ćwiartki pieczarkami, papryką i cebulką. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, czerwoną papryką i dodajemy natkę pietruszki. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników.

  2. Ciasto na pizze.

    Składniki:

    20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
    2 szklanki mąki
    3 łyżeczki cukru
    szczypta soli
    4 łyżki oleju rzepakowego
    3/4 szklanki ciepłego mleka

    Wykonanie ciasta:

    Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

  3. Calzone:

    Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze.

  4. Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na sos kładziemy uduszony farsz z boczku, pieczarek, cebuli i natki pietruszki. Na farsz układamy 4 połówki kulek sera mozzarello.

  5. Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem.

  6. Pierogi Calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, pierogi Calzone muszą być ładnie zarumienione.

  7. Upieczone calzone.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń