Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Calzone z serem mozzarello, boczkiem wędzonym, pieczarkami, papryką, cebulką. Polecam :)
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 429
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 4503
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 342
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 441
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 429
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 4503
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 342
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 441
Składniki
Farsz: Pokrojony boczek w kostkę smażymy na patelni razem z pokrojonymi w ćwiartki pieczarkami, papryką i cebulką. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, czerwoną papryką i dodajemy natkę pietruszki. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników.
Ciasto na pizze. Składniki: 20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych 2 szklanki mąki 3 łyżeczki cukru szczypta soli 4 łyżki oleju rzepakowego 3/4 szklanki ciepłego mleka Wykonanie ciasta: Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Calzone: Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze.
Smarujemy sosem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na sos kładziemy uduszony farsz z boczku, pieczarek, cebuli i natki pietruszki. Na farsz układamy 4 połówki kulek sera mozzarello.
Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi uciskając palcem.
Pierogi Calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, pierogi Calzone muszą być ładnie zarumienione.
Upieczone calzone.
Smacznego!!!