Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne calzone, chrupiące z ciągnącym się serem. Z przepisu wychodzą 3 duże calzone z placków o średnicy 23 cm (wymiar talerza). Polecam :)
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 245
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1326
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4153
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1131
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 245
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1326
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4153
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1131
Składniki
Wykonanie farszu: Pokrojone drobno pieczarki, papryki i cebulę, dusimy pod przykryciem na patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników.
Ciasto na pizze. składniki: 20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych 2 szklanki mąki 3 łyżeczki cukru szczypta soli 4 łyżki oleju rzepakowego 3/4 szklanki ciepłego mleka Wykonanie ciasta: Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.
Wykonanie calzone: Ciasto dzielimy na trzy części. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze o średnicy 23 cm.
Smarujemy farszem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na farsz układamy 5 połówek kulek sera mozzarella, posypujemy wiórkami sera mozzarella, oregano.
Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi, uciskając palcem. Pierogi Calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, pierogi Calzone muszą być ładnie zarumienione.
Smacznego!!!