Do góry

Przekąski Przepis na:

Calzone z serem, pieczarkami, paprykami i cebulką.

Calzone z serem, pieczarkami, paprykami i cebulką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25591

Dodano:

Odsłon: 1616

Bardzo smaczne calzone, chrupiące z ciągnącym się serem. Z przepisu wychodzą 3 duże calzone z placków o średnicy 23 cm (wymiar talerza). Polecam :)

Składniki

  • ciasto na pizze
  • pieczarki 3 szt.
  • cebula 1 szt
  • papryka czerwona połowa
  • papryka żółta połowa
  • papryczki zielone 4 szt.
  • ser mozzarella 8 małych kulek
  • Sól
  • Pieprz
  • papryka czerwona ostra suszona
  • Oregano
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Calzone z serem, pieczarkami, paprykami i cebulką.

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:

    Pokrojone drobno pieczarki, papryki i cebulę, dusimy pod przykryciem na patelni. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, oregano. Dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości składników.

  2. Ciasto na pizze.

    składniki:

    20 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
    2 szklanki mąki
    3 łyżeczki cukru
    szczypta soli
    4 łyżki oleju rzepakowego
    3/4 szklanki ciepłego mleka

    Wykonanie ciasta:

    Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

  3. Wykonanie calzone:

    Ciasto dzielimy na trzy części. Z każdej części ciasta wałkujemy placek na pizze o średnicy 23 cm.

  4. Smarujemy farszem połowę placka zostawiając brzegi placka czyste. Na farsz układamy 5 połówek kulek sera mozzarella, posypujemy wiórkami sera mozzarella, oregano.

  5. Formujemy duży pierog i sklejamy brzegi, uciskając palcem. Pierogi Calzone układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy każdy pierog jajkiem i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, pierogi Calzone muszą być ładnie zarumienione.


  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń