Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
IDEALNE NA LEKKI OBIAD, KOLACJĘ LUB JAKO PYSZNA PRZYSTAWKA
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416556
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4193
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416556
Składniki
W dużym rondlu zagotuj wodę, dodaj trochę soli. Włóż arkusze lasagne, każdy oddzielnie, uważając by się nie skleiły. Gotuj 6 minut, Następnie odcedź i układaj pojedynczo na ręczniku kuchennym.Szparagi umyj, osusz, odłam twarde końcówki. Chwytając palcami za końce łodyg, odłam ich najtwardszą część (same złamią się w odpowiednim miejscu). Włóż szparagi do osolonego wrzątku. Dodaj szczyptę cukru i gotuj około 6 minut. Wyciągnij, przelej lodowatą wodą, osącz, osusz. Na każdym płacie lasagne połóż plasterek szynki, na wierzchu połóż 4-5 szparagów i zawiń w roladkę. Gotowe roladki układaj do naczynia do zapiekania. Sos: W garnku na średnim ogniu roztop masko. Wymieszaj z mąkę i smaż cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) Nie dopuść żeby sos stał się brązowy. Stopniowo wlewaj do niego gorące mleko cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia i gotuj do chwili aż uzyska pożądaną gęstość. ( około 2 minut) Dodaj sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Piekarnik rozgrzej do 180 C. Roladki ze szparagami polej sosem. Makaron powinien być cały zakryty, Górę posyp startym parmezanem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj około 20 minut - na złoty kolor. Po upieczeniu można posypać jeszcze dodatkową porcją sera. Smacznego!