Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przygotowana ośmiornica to pyszna i elegancka przystawka. Ośmiornica jest delikatna w smaku, więc idealnie komponuje się z sosem winegret.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7565
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2593
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7565
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2593
Składniki
Macki ośmiornicy gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli oraz sosu mirin. Ugotowane macki odcedzamy. Płatki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie, gdy napęcznieje wodę odlewamy i zalewamy niewielką ilością wrzątku(tyle, żeby się rozpuściła). Plastikową butelkę po wodzie mineralnej przecinamy na pół. Wkładamy do niej macki. Każdą warstwę smarujemy rozpuszczoną żelatyną. Gdy wszystkie macki są już ułożone w butelce dociskamy je słoikiem lub szklanką. Studzimy. Po ostudzeniu odstawiamy do lodówki minimum na 3 godziny, żeby ośmiornica dobrze zastygła.
Po zastygnięciu butelkę rozcinamy i wyjmujemy sprasowaną ośmiornicę.
Kroimy ostrym nożem w cienkie plastry. Układamy na półmisku. Składniki sosu mieszamy i skrapiamy nim ośmiornicę. Porada: Tak przygotowana ośmiornica idealnie się kroi więc można ją podawać również na półmisku wędlin lub na półmisku z rybami.