Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na lekką, delikatną i smaczną przystawkę warzywno - serową z wyrazistą i aromatyczną salsą prowansalską.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 372
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 825
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 372
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 825
Składniki
Buraki dokładnie myjemy, odcinamy końce, smarujemy delikatnie olejem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1,5 godziny. * Wybierajmy mniejsze buraczki, gdyż są smaczniejsze i słodsze. ** Czas pieczenia zależy od wielkości i rodzaju partii, dlatego najlepiej sprawdzajmy patyczkiem czy buraczki są już odpowiednio miękkie. Upieczone buraki studzimy, a następnie obieramy ze skórki.
Następnie przygotowujemy salsę prowansalską: Do miseczki dodajemy oliwę z oliwek, wodę, miód i sok z cytryny - wszystko dokładnie mieszamy do momentu powstania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżeczkę ziół prowansalskich oraz doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.
Ostudzone buraczki, pomidory Kumato i mozzarellę kroimy w plastry i układamy naprzemiennie na talerzu. Całość skrapiamy salsą prowansalską i gotowe! Życzę smacznego! :)