Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na lekką, delikatną i smaczną przystawkę warzywno - serową z wyrazistą i aromatyczną salsą prowansalską.
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 13483
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 608
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2826
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 777
Będąc na diecie keto nie musisz rezygnować z ulubionych potraw. Dzięki temu p...
Odsłon: 13483
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 608
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2826
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 777
Składniki
Buraki dokładnie myjemy, odcinamy końce, smarujemy delikatnie olejem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1,5 godziny. * Wybierajmy mniejsze buraczki, gdyż są smaczniejsze i słodsze. ** Czas pieczenia zależy od wielkości i rodzaju partii, dlatego najlepiej sprawdzajmy patyczkiem czy buraczki są już odpowiednio miękkie. Upieczone buraki studzimy, a następnie obieramy ze skórki.
Następnie przygotowujemy salsę prowansalską: Do miseczki dodajemy oliwę z oliwek, wodę, miód i sok z cytryny - wszystko dokładnie mieszamy do momentu powstania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżeczkę ziół prowansalskich oraz doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.
Ostudzone buraczki, pomidory Kumato i mozzarellę kroimy w plastry i układamy naprzemiennie na talerzu. Całość skrapiamy salsą prowansalską i gotowe! Życzę smacznego! :)