Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na lekką, delikatną i smaczną przystawkę warzywno - serową z wyrazistą i aromatyczną salsą prowansalską.
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2600
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104978
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2038
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5908
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2600
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104978
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2038
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5908
Składniki
Buraki dokładnie myjemy, odcinamy końce, smarujemy delikatnie olejem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1,5 godziny. * Wybierajmy mniejsze buraczki, gdyż są smaczniejsze i słodsze. ** Czas pieczenia zależy od wielkości i rodzaju partii, dlatego najlepiej sprawdzajmy patyczkiem czy buraczki są już odpowiednio miękkie. Upieczone buraki studzimy, a następnie obieramy ze skórki.
Następnie przygotowujemy salsę prowansalską: Do miseczki dodajemy oliwę z oliwek, wodę, miód i sok z cytryny - wszystko dokładnie mieszamy do momentu powstania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżeczkę ziół prowansalskich oraz doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy.
Ostudzone buraczki, pomidory Kumato i mozzarellę kroimy w plastry i układamy naprzemiennie na talerzu. Całość skrapiamy salsą prowansalską i gotowe! Życzę smacznego! :)