Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo efektownie wyglądające danie sprawdzi się na każdej imprezie.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4794
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418714
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4794
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418714
Składniki
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłe mleko i 2 łyżki mąki, wymieszać , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rozczyn połączyć z resztą mąki, jajkami, roztopionym masłem i szczyptą soli, dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Cebule pokroić w piórka, dodać tymianek i zeszklić na oleju, doprawić solą i pieprzem, przestudzić. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką koła, nakładać na środek farsz i ponacinać w 3 miejscach promieniście. Ciasto zlepić nad farszem. żółtko rozmącić z 2 łyżkami wody i szczypta soli. Posmarować knysze, wyłożyć je na blaszkę do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika -170 C. piec ok. 30 min.