Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cebularze królują na Lubelszczyźnie. Można je spotkać w niemal każdej piekarni. Są przygotowywane z puszystego ciasta drożdżowego, zwieńczone cebulką i makiem. Cebularze to prosta przekąska, którą przygotujecie za grosze w zaciszu własnej kuchni.
Tradycyjny domowy obiad świąteczny z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem...
Odsłon: 10
Czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu...
Odsłon: 649
Smaczny i zdrowy cleb razowy, żytni upieczony na żytnim zakwasie. Po upieczen...
Odsłon: 14
Tradycyjny domowy obiad świąteczny z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem...
Odsłon: 10
Czerwona kapusta jest mocno zbita i twarda, dlatego warto ją po poszatkowaniu...
Odsłon: 649
Smaczny i zdrowy cleb razowy, żytni upieczony na żytnim zakwasie. Po upieczen...
Odsłon: 14
Składniki
Cebulę obieramy z łupin i kroimy w kostkę. Do małego garnka wlewamy 1,5 l wody i gotujemy.
Pokrojoną cebulę obgotowujemy przez około 2-3 minuty, następnie odcedzamy i przekładamy do miseczki.
Do obgotowanej cebuli dodajemy olej, mak i sól. Składniki mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Zabieramy się za ciasto drożdżowe. Do dużej miski kruszymy drożdże. Dodajemy łyżeczkę cukru, ciepłe mleko i 4 łyżki mąki. Składniki mieszamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 minut w ciepłe miejsce.
Do dużej miski przesypujemy pozostałą część mąki. Dodajemy łyżeczkę soli. Następnie wlewamy wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy 3 łyżki oleju. Ciasto na cebularze wyrabiamy przez około 20-30 minut. Powinno być dobrze napowietrzone i pod koniec ugniatania powinno odchodzić od dłoni i miski.
Wyrobione ciasto drożdżowe zostawiamy w misce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60-90 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągamy z miski na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto krótko zagniatamy. Następnie dzielimy je na 4 części.
Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Przy użyciu szklanki lub miseczki wycinamy okrągłe kształty. Na środku każdego placuszka robimy małe wgłębienie na farsz. Wykładamy cebulę z makiem. Boki cebularzy smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Cebularze przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte placki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20 minut (do zarumienienia).
Cebularze podajemy zaraz po upieczeniu. Sprawdzą się na co dzień jak i w roli imprezowej przekąski.