Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubelski specjał to cebularze, to pyszne, drożdżowe ciasto, z duszoną cebulką posypaną makiem najlepiej smakuje na ciepło, posmarowane masłem.
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 3193
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 301
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 164
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 3193
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 301
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 164
Składniki
Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, posypuje dwiema łyżkami mąki i odstawiam na około 20 min, przykryte ściereczką, aż drożdże zaczną pracować.
Masło rozpuszczam i studzę. Do wyrośniętego zaczynu dodaję przestudzone masło, jajka, sól i resztę mąki i wyrabiam tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości.
Cebule obieram, kroję w kostkę i podduszam na łyżce oleju, aż stanie się szklista, dosypuję mak, mieszam, solę do smaku i studzę.
Wyrośnięte wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję uderzając otwartą dłonią i robię wałek, który dzielę na 12 części. Każdą część lekko rozpłaszczam, nakładam farsz, smaruję rozmąconym jajkiem, układam na posypanej mąką blaszce, nakrywam ściereczką i odstawiam na 10-15 min do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewam do 200°C, wstawiam wyrośnięte cebularze i piekę aż się zrumienią około 15 min. Upieczone wyjmuje i odstawiam by przestygły. Jeszcze ciepłe smaruję masłem.