Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chaczapuri to potrawa kuchni gruzińskiej, taka gruzińska wersja pizzy. Zrobione z ciasta jak na pizzę, z mieszanką serów i jajkiem, jest pyszne i sycące. Z poniższego przepisu wyszły mi 3 duże sztuki:
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1468
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1648
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 60
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1468
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1648
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 60
Składniki
Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Resztę serów można drobno pokroić. Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru. Resztę składników przełożyć do miski i wlać zaczyn. Wyrobić elastyczne ciasto (ok. 10 minut wyrabiania), w razie potrzeby dodać wody lub mąki. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Następnie ciasto wyjąć na podsypany mąką blat, podzielić na trzy części, zrobić z nich kulki i odstawić do napuszenia na ok. 15 minut. Potem każdą kulkę rozwałkować na cienki prostokąt i posypać tartym serem.
Zwinąć do środka, a potem złączyć boki, tworząc łódkę (jak na zdjęciu). Do środka dodać resztę serów.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 230 stopniach góra-dół przez 10-12 minut do rozpuszczenia serów i zrumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika, w serze zrobić dołek i wbić po jajku. Włożyć z powrotem do piekarnika na ok. 6-8 minut. Kto nie jadł, to polecam :-) SMACZNEGO!!!