Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna domowa chałka z kruszonką. Pysznie smakuje z masłem lub konfiturą.
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 15
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 50
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 112
Prosty, szybki obiad . Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie, duszony na p...
Odsłon: 15
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 50
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 112
Składniki
1. Masło rozpuścić. 2. Podgrzać mleko i dodać jajko, zmiksować. 3. Mąkę przesiać z drożdżami, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, masło, mleko z jajkiem i wyrobić gładkie i klejące ciasto. 4. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto lekko wyrobić. Na tym etapie ciasto można podzielić na dwie części ponieważ z tej ilości ciasta może powstać jedna duża chałka lub dwie mniejsze.
1. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podzielić na cztery części żeby uformować z nich wałeczki które następnie trzeba zlepić na jednym końcu. 2. Wałeczki zapleść w formę chałki. 3. Końce chałki zagnieść i podwinąć pod spód. 4. Jeśli z tej porcji ciasta są robione dwie chałki to należy je położyć na blasze w sporej odległości od siebie i pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 min.
Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść ze sobą i wstawić do lodówki lub zamrażarki.
Chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać utartą kruszonką.
Piec w temperaturze 175 stopni około 30 min. Gdyby chałka za mocno się zarumieniła podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce.
Najlepiej smakuje z masłem lub ulubioną konfiturą. Smacznego.