Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki bao są przysmakiem w wielu częściach Azji. Bao to tradycyjnie białe ciasto nadziewane wybranym nadzieniem i gotowane na parze. Wybrałam ten przepis bo uwielbiam puszyste, mięciutkie bułki. W moim regionie gdzie mieszkam robi się z podobnego ciasta pyzy. Zaletą tych bułeczek jest to że nadzienie do nich można miksować do woli. Z krewetkami, kurczakiem, wieprzowiną. Do tego sos orientalny obowiązkowo. Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Z bułeczkami bao bum przenosimy się do Azji. Idealne jako przekąska albo przystawka.
robot, wałek, stolnica, garnek na parze,patelnia
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 43
Polecam.
Odsłon: 927
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 251
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 104
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 43
Polecam.
Odsłon: 927
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 251
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 104
Składniki
Bułeczki ciasto: Do miski przekładam drożdże, dodaję cukier, dwie łyżki mąki, 50 ml letniej wody. Zaczyn mieszam i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję mleko, wodę letnią resztę, sól. Ciasto zarabiam robotem. Wlewam roztopione i wystudzone masło i dalej zarabiam. Ciasto ma być dobrze wyrobione, elastyczne. Odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. Wykładam na stolnicę i zagniatam. Dzielę na 9 części. Najpierw zważyłam całe ciasto i podzieliłam. Z każdej kulki ciasta wałkuję kształt owalu 8x12 cm. Smaruję olejem z jednej strony i składam na pół. Każdą złożoną bułkę układam na kawałku papieru do pieczenia. Łatwiej potem przełożyć do garnka. Układam sobie bułeczki na blaszce do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie szykuję garnek szeroki, do którego wlewam wodę. Układam sitko do gotowania na parze. Jak woda zagotuję się układam po 3-4 bułeczki i gotuję pod przykryciem 12 minut.
Nadzienie: Krewetki odmrażam, wysuszam. Przekładam do miski, dodaję trzy łyżki oleju, papryczkę chili kawałek pokrojoną drobno, czosnek, sól, pieprz, paprykę wędzoną. Odstawiam w marynacie na godzinę.
Marchewki obrane kroję w paski julienne. Paprykę też. Na patelnię przekładam cukier i chwilę karmelizuję, dodaję sos sojowy i terijaki. Chwilę redukuję. Dodaję marchewkę i paprykę i smażę aż warzywa będą aldente. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni smażę krewetki po minucie a każdej strony. Dokładam warzywa i mieszam. W środek bułeczek wkładam roszponkę dodaję krewetki z warzywami i kiełki. Dodaję paski mango. Posypuję szczypiorkiem, orzechami, sezamem. Podaję z sosem terijaki.