Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 22233
Dodano: 21.01.2009
Odsłon: 54090
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie W litrze ciepłej wody łyżką rozrabiam kilogram przesianej mąki. Dodaję rozrobione w ciepłej wodzie drożdże i odstawiam na chwilę do wyrośnięcia. 2.Po wyrośnięciu dosypuję resztę mąki, otręby, nasiona siemienia lnianego, pestki słonecznika i kminek. Dolewam 3/4 litra ciepłej wody. Wyrabiam ręką tak długo, aż w cieście zaczynają tworzyć się pęcherzyki, a ciasto odstaje od dłoni. 3.Wyrośnięte ciasto przekładam do trzech foremek. Po 15 minutach wstawiam do piekarnika. Piekę godzinę w temp. 180oC.
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

konik1 11 maja 2011Zgłoś do usunięcia
chleb wygląda bardzo apetycznie!2 Kto głosował? | Odpowiedz

gerberek 03 marca 2011Zgłoś do usunięcia
a z jakiej maki piec0 Kto głosował? | Odpowiedz

giga197 03 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Ja bym chciala zrobic chleb juz kupilam nawet kilka gatunkow maki.Na zakwasie oczywiscie chce zrobic ten chleb.Zrobilam zaczyn ale zapach jaki mial na drugi dzien ten zakwas nie podobal mi sie i wyzucilam.Tak wiec szukam doskonalego przepisu na chleb a raczej na zakwas.Pozdrawiam.1 Kto głosował? | Odpowiedz

dana-danke 16 marca 2009Zgłoś do usunięcia
To jednak nie jest przepis na prawdziwy staropolski chleb babuni :) uważam, że prawdziwy chleb piecze się na bazie rozczynu (niektórzy nazywają to zaczynem lub zakwasem), ja taki piekę, mam dwa przepisy jeden z mąki pszennej drugi z mąki żytniej. Rozczyn można zrobić z małej ilości składników podanych w przepisie np. z 1-2 łyżek mąki i odstawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Następne porcje rozczynu to 2-3 łyżki ciasta zostawionego z ciasta z którego pieczemy chleb. Rozczyn przechowuję w lodówce (w słoiczku) do dwóch tygodni. Problemem dla niektórych może być fakt, że taki chleb nie rośnie szybko, żeby wyrósł potrzebuje 6-8 godzin (zleży od temperatury otoczenia), ale ja robię ciasto wieczorem przed pójściem spać a rano pierwszą rzeczą jest włączenie piekarnika i po 1,5 godziny chlebek gotowy :)Zajrzę tu za kilka dni i jeżeli będą zainteresowani podam przepisy
9 Kto głosował? | Odpowiedz

dana-danke 16 marca 2009Zgłoś do usunięcia
dana-danke1 Kto głosował? | Odpowiedz

socharena 28 stycznia 2009Zgłoś do usunięcia
Świetny przepis !Koniecznie trzeba zrobić...Pozdrawiam:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

elmiel 23 stycznia 2009Zgłoś do usunięcia
To przepis na prawdziwy chleb. Dziękuję!3 Kto głosował? | Odpowiedz