Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cóż może być lepszego, niż bochenek swojskiego, pachnącego chleba naszego powszedniego? :)
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5336
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8606
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17519
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 634
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5336
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8606
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17519
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 634
Składniki
Do miski wsypujemy przesianą mąkę (ja używam Tupperware, więc ciasto od razu w niej wyrasta), dodajemy oliwę i sól. W szklance rozrabiamy drożdże w ciepłej (nie gorącej!) wodzie z cukrem. Jak zaczną "bąblować" wlewamy do miski. Całość mieszamy dłonią z rozcapierzonymi palcami, aż składniki z grubsza sie połączą. Wtedy dodajemy ziarenka i wyrabiamy ciasto przez energiczne rozciąganie (będzie więcej powietrza niż przy tradycyjnym ugniataniu).
Gotową kulę ciasta zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto układamy na blaszce lub w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch nacinamy i smarujemy wodą, posypujemy ziarenkami. Pieczemy ok godziny (po 15-20 minutach pieczenia obniżamy temperature do 200). Smacznego!