Do góry

Przekąski Przepis na:

Chleb domowej roboty

Chleb domowej roboty

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 2301

Dodano:

Odsłon: 38274

Cóż może być lepszego, niż bochenek swojskiego, pachnącego chleba naszego powszedniego? :)

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę (ja używam Tupperware, więc ciasto od razu w niej wyrasta), dodajemy oliwę i sól. W szklance rozrabiamy drożdże w ciepłej (nie gorącej!) wodzie z cukrem. Jak zaczną "bąblować" wlewamy do miski. Całość mieszamy dłonią z rozcapierzonymi palcami, aż składniki z grubsza sie połączą. Wtedy dodajemy ziarenka i wyrabiamy ciasto przez energiczne rozciąganie (będzie więcej powietrza niż przy tradycyjnym ugniataniu).

  2. Gotową kulę ciasta zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto układamy na blaszce lub w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch nacinamy i smarujemy wodą, posypujemy ziarenkami. Pieczemy ok godziny (po 15-20 minutach pieczenia obniżamy temperature do 200). Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (30)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Lucyna60 11 sierpnia 2009 Piekłam różne chleby ale ten przepis jakiś skąpy jak dla mnie ,ale go wypróbuję bo to chlebek pszenny jest chyba..Pozdrawiam,napiszę jaki mi wyszedł.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 27 lipca 2009 Jasne, że można. Tylko trzeba uważać na przeciągi i trzymać ciepło. Zwykłą miskę też możesz wstawić do zlewu z lekko ciepłą wodą i przykryć ją z wierzchu np. folią spożywczą. Ciasto lepiej rośnie w takiej "kąpieli". Sprawdż tylko czy miska nie jest zbyt zimna, jeśli np. jest szklana zanim zaczniesz wyrabiać ciasto. A możesz też tradycyjne zostawić ciasto w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Powinno conajmniej podwoić swoją objętość. :) Pozdrawiam i powodzenia!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sabinka864 27 lipca 2009 a bez Tupperware można upiec ten chlebuś?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sabinka864 27 lipca 2009 mam pytanie czy jeśli nie posiadam tej odpowiedniej miski Tupperware to będę mogła upiec ten fantastyczny chlebek?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sabinka864 27 lipca 2009 a czy do wyrobienia takiego ciasta konieczna jest ta miska Tupperware? Bo chlebek wygląda smacznie chętnie bym taki upiekła ale nie wiem czy dam rady bez takiej odpowiedniej miski?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

krakar 20 lipca 2009 Witam! Tosca dziękuję za przepis na chleb - PYCHOTA. Polecam wszystkim chętnym, przepis jest bardzo prosty a chlebek wspaniały, ma tylko jedną wadę - szybko znika, pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mamakacperka4 16 lipca 2009 Ooo, tez mam tą miskę z tuppera, właśnie w niej robię ciasto na hot- dogi , pozdrawiam, musze wypróbować ten chlebek.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 03 lipca 2009 Śmiało! To naprawdę nic trudnego. :) A jest pyszny.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Muszka73 02 lipca 2009 Wygląda niesamowicie , od jakiegos czasu przymierzam się do upieczenia chleba samodzielnie i chyba dzięki temu przepisowi zaryzykuję , dziękuję :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń