Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutki z chrupiącą skórką, zdecydowanie lepszy niż z piekarni, musicie spróbować
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115253
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7850
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2960
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1310
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1211
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115253
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7850
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2960
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1310
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1211
Składniki
Doprowadzić zakwas do temperatury pokojowej. Wymieszać z ciepłym mlekiem. Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać mikserem( końcówki haki), pod koniec dodając roztopione masło.Może się okazać, że trzeba będzie dodać trochę więcej mąki lub mleka, w zależności od wilgotności mąki itp. Zostawić na 1 godz. do wyrośnięcia w cieple miejsce, przykryte wilgotną ściereczką.
Natłuszczonymi rękami wyjąć ciasto, lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować 2 okrągłe bochenki. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godz. najlepiej w koszyczku, ja nie mam takiego i owinęłam je zrolowaną ściereczką, żeby się nie rozeszły za bardzo na boki. Kopiując link zrozumiecie mnie :) http://img576.imageshack.us/img576/6824/chlebmalany1.jpg
Nagrzać piekarnik do 240 stopni, spryskać wodą. Posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki lub mleka. posypać ziarnami. Piec 10min w 240 stopniach, potem jeszcze 20min w 190 stopniach. Mi wyszły dwa bochenki o średnicy mniej więcej 20 cm.
Przepis pochodzi z forum http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=636&st=0