Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 1109
Dodano: 26.02.2011
Odsłon: 67740
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Doprowadzić zakwas do temperatury pokojowej. Wymieszać z ciepłym mlekiem. Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłej wody, dodać cukier i 2-3 łyżki mąki. Resztę mąki wymieszać z solą, miksturą drożdżową i zakwasem. Wyrabiać mikserem( końcówki haki), pod koniec dodając roztopione masło.Może się okazać, że trzeba będzie dodać trochę więcej mąki lub mleka, w zależności od wilgotności mąki itp. Zostawić na 1 godz. do wyrośnięcia w cieple miejsce, przykryte wilgotną ściereczką.
Natłuszczonymi rękami wyjąć ciasto, lekko wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować 2 okrągłe bochenki. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godz. najlepiej w koszyczku, ja nie mam takiego i owinęłam je zrolowaną ściereczką, żeby się nie rozeszły za bardzo na boki. Kopiując link zrozumiecie mnie :) http://img576.imageshack.us/img576/6824/chlebmalany1.jpg
Nagrzać piekarnik do 240 stopni, spryskać wodą. Posmarować bochenki jajkiem roztrzepanym z odrobiną słodkiej śmietanki lub mleka. posypać ziarnami. Piec 10min w 240 stopniach, potem jeszcze 20min w 190 stopniach. Mi wyszły dwa bochenki o średnicy mniej więcej 20 cm.
Przepis pochodzi z forum http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=636&st=0
Na skróty
Komentarze do przepisu (15)

kuchmariola63 12 września 2019Zgłoś do usunięcia
Żeby chleb się upiekł trzeba go piec minimum 50 minut, 10 minut w 250 st.C i pozostały czas w 200 st.C. A nie 30 minut. Chleb na zdjęciu nie jest upieczony według podanego przepisu.3 Kto głosował? | Odpowiedz

kibi87 12 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
ekonto, drożdże dodajemy żeby wzmocnić zakwas jeśli jest młody, a jajko i masło to przepis ja tylko go upiekłam, spróbuj wyśmienity chlebek :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

ekonto 12 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Od kiedy to do pieczenia chleba używamy jajko i masło? Chyba ktoś tu myli chleb z ciastem.A poza tym skoro jest zakwas to po co drożdże?
11 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 16 marca 2011Zgłoś do usunięcia
ależ Tobie pieczywo pięknie się udaje0 Kto głosował? | Odpowiedz

alicho05 06 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Gotowy zakwas suszony jest w sklepach lub na stoiskach ze zdrową żywnością ok. 4zł/op. Można zrobić samemu najlepszy z mąki żytniej razowej 2000, która też jest w tych skłepach0 Kto głosował? | Odpowiedz

alicho05 06 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Zakwas suszony można kupić na stoiskach lub sklepach z EKO żywnością ok.4zł op /Widziałam ale nie próbowałam/. Znalazłam w internecie zasady robienia zakwasu, trochę czasochłonne ale bez szukania po sklepach.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Kookie 03 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Pyszności :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Yaninka 02 marca 2011Zgłoś do usunięcia
Proszę o infromację ile trzeba zakwasu na taką porcję produków co tutaj podano:) zamierza upiec taki chlebek bo wygląda wpsaniale.Pozdrawiam:)
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Yaninka 02 marca 2011Zgłoś do usunięcia
No ale ile ma być tego zakwasu do tego przepisu? (na taką porcję składników co tutaj podane?)Proszę o infromację bo zamierzam upiec taki chlebek:) bo wygląda super:)
Pozdrawiam:)
6 Kto głosował? | Odpowiedz

skibamax 02 marca 2011Zgłoś do usunięcia
zakwas można zmienić na żurek :)0 Kto głosował? | Odpowiedz