Do góry

Przekąski Przepis na:

Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 8428

Dodano:

Odsłon: 13680

Chlebek taki jak lubię próbowałam już różne przepisy ale ten mi bardzo odpowiada :)

Składniki

  • mąka żytnia pełnoziarnista, 200 g
  • Mąka pszenna, 800g
  • sól, 3 łyżeczki
  • płatki kukurydziane, 1/2 szklanki
  • otręby owsiane lub pszenne, 1/2 szklanki
  • PŁATKI OWSIANE GÓRSKIE, 1/2 szklanki
  • płatki jęczmienne, 1/2szklanki
  • pestki dyni, garść
  • słonecznik, garść
  • siemie lniane, garść
  • drożdże, 50 g
  • letnia woda, litr
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Chleb pszenno-żytni

Przygotowanie

  1. Do miski odważamy mąkę następnie wsypujemy wszystkie suche składniki a na końcu letnią wodę.

  2. Do miksera zakładamy mieszadła tzw haki i wyrabiamy chleb ok 10-15 min. Po wyrobieniu odstawiamy chlebek żeby podrósł. Gdy podrośnie 2 foremki tzw keksówki wykładamy papierem pergaminowym. Przekładamy ciasto to foremek i odstawiamy aby podrosło.

  3. Wyrośnięty chleb możemy z wierzchu posmarować wodą lub jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka wtedy skórka będzie ładnie świecąca następnie nożem nacinamy delikatnie chleb przez środek i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy przez 70 minut.

  4. Po upieczeniu chlebek od razu wyjmujemy z foremek i ściągamy papier pergaminowy i odstawiamy na kratownicę do wystygnięcia. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 09 grudnia 2012 Ależ ten twój chlebek zachęcająco wygląda:) 5

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń