Do góry

Przekąski Przepis na:

Chleb pszenny

Chleb pszenny

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 22

Dodano:

Odsłon: 204

domowy chleb pszenny

Składniki

  • 2,5 szklanik mąki pszennej dobrej jakości ( ja kupuję na młynie więc jest dobrej jakości
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • szklanka ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka suchych drożdzy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb pszenny

Przygotowanie

  1. mąkę przesiewam przez sito do miski wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy energicznie ciasto aż będzie odstawało od ręki minimum 15 minut
    przekładam ciasto do plastikowej większej miski którą wysypuję mąką i przekładam ciasto posypuję też mąką i nakrywam ściereczką do wyrośnięcia na okolo 40 min czasmi trzeba więcej czasu jeśli jest zimno w pomieszczeniu
    ja zawsze robię 3 porcje z których wychodzą 2 chlebki w blaszce i około 12 bułeczek
    wszystko idealnie sie mrozi i jest świeże zawsze

  2. gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładam na stolnicę i formuje bułeczki układam je na blaszce
    blaszki na chleb posypuję mąką i układam ciasto
    i odstawiam do wyrośnięcia na 30min
    następnie wkładam do nagrzanego piekarnika 230 stopni na 30 min

  3. po 15 minutach pieczenia należy spryskać bułki wodą i tę czynność trzeba powtórzyć kilka razy wtedy jest skórka chrupiąca

  4. oddzielnie piekę bułki a potem chleb
    po upieczeniu wyjmuje na kratkę aby wystygł
    najlepszy ciepły z masłem smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń