Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, zdrowy chleb. Idealny na śniadanie.
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 149
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2396
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 6638
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 104
Pyszny, delikatny biszkopt przełożony galaretką z truskawkami i bitą śmietana...
Odsłon: 149
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2396
Sałatki warstwowe są bardzo efektowne. Ozdobą naszych stołów często staje się...
Odsłon: 6638
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 104
Składniki
Przygotować formę do pieczenia: 2 tortownice (fi 20cm) lub keksówka o dł. 40 cm. Wysmarować masłem i posypać otrębami.
Obie mąki wymieszać z solą. Wodę podgrzać i rozmieszać w niej drożdże. Wlać do mąki i mikserem mieszać ciasto, aż powstanie jednolita konsystencja. Teraz rękę posmarować olejem (ciasto może się lekko kleić) i zacząć je wyrabiać przez 10-15 minut. Odłożyć do wyrośnięcia na około 40 minut.
Po tym czasie ciasto zgnieść i przełożyć do formy (form). Odstawić na kolejne 30 minut.
Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni (nie polecam termoobiegu) i piec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 185 st i piec jeszcze 45 minut.