Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb pieczony w żeliwnym naczyniu. Przepis pochodzi z 438. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5421
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 932
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11866
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1374
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5421
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 932
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11866
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1374
Składniki
Maślankę lekko podgrzać. Przelać do miski. Wkruszyć drożdże. Posłodzić i odstawić na 10-15 minut.
Po tym czasie przesiać i wsypać mąkę. Wlać olej i letnią wodę. Posolić. Wsypać sezam, czarnuszkę i siemię lniane. Wymieszać łyżką. Wyrobić, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Żeliwny garnek włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
Stolnicę posypać mąką. Przełożyć ciasto i uformować bochenek. Wierzch posmarować wodą. Posypać czarnuszką i przełożyć do gorącego naczynia (garnek posmarować olejem ryżowym).
Pod przykryciem piec przez 30 minut w temp. 200 st. C. Zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec przez kolejne 30 minut.