Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb pieczony w żeliwnym naczyniu. Przepis pochodzi z 438. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12824
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1452
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14075
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5847
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12824
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1452
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14075
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5847
Składniki
Maślankę lekko podgrzać. Przelać do miski. Wkruszyć drożdże. Posłodzić i odstawić na 10-15 minut.
Po tym czasie przesiać i wsypać mąkę. Wlać olej i letnią wodę. Posolić. Wsypać sezam, czarnuszkę i siemię lniane. Wymieszać łyżką. Wyrobić, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Żeliwny garnek włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
Stolnicę posypać mąką. Przełożyć ciasto i uformować bochenek. Wierzch posmarować wodą. Posypać czarnuszką i przełożyć do gorącego naczynia (garnek posmarować olejem ryżowym).
Pod przykryciem piec przez 30 minut w temp. 200 st. C. Zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec przez kolejne 30 minut.