Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebkiem czosnkowym możesz rozkoszować się na wiele sposobów – odrywając go na ciepło, jako pieczywo na zimno albo dodatek do dania głównego, namaczając w ulubionym sosie.
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 54
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 146
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 71
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 54
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 146
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 71
Składniki
Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie wrząca. Przelej ją do wysokiego naczynia. Wkrusz drożdże, dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Rozgnieć całość widelcem i zamieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut aż zacznie pracować.
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wlej wyrośnięty zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, a kiedy składniki się połączą, dodaj roztopione masło albo olej. Zagniataj ciasto przez około 10 minut. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
W misce połącz miękkie masło z natką pietruszki, bazylią, solą i pieprzem. Rozgnieć obrane ząbki czosnku i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Po półtorej godzinie masa powinna podwoić swoją objętość. Wbij pięść i wyrabiaj dalej ciasto, podsypując delikatnie mąką. Rozwałkuj prostokąt. Posmaruj całą powierzchnię przygotowanym masłem czosnkowo-ziołowym. Pokrój ciasto w szerokie pasy. Każdy z nich zwiń w harmonijkę i układaj w okrągłej małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – jeden obok drugiego, ciasno. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza bez termoobiegu i piecz przez 40-45 minut.