Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękki , puszysty chlebek drożdżowy z chrupiącą skórką i aromatycznym, wytrawnym nadzieniem. Jest przepyszny, króluje na grillach i rodzinnych spotkaniach.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34677
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 911
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 352
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3978
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34677
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 911
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 352
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3978
Składniki
Ciasto: Masło rozpuścić i wystudzić. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać cukier oraz trzy łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić rozczyn przykryty ściereczką w ciepłe miejsce, na ok. 15 minut.
Po tym czasie dodać do rozczynu pozostałe składniki ciasta, wymieszać i wyrobić w misce tworząc kulę.
Zostawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na ok. 60-90 minut, do podwojenia objętości.
Nadzienie: Masło rozpuścić i wymieszać z pokrojonymi oliwkami, suszonymi pomidorami, bazylią, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Formowanie chlebka: Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy, wyrobić podsypując mąką i rozwałkować na kształt przypominający prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm. Posmarować ciasto farszem i posypać parmezanem.
Pokroić ciasto na 4 podłużne pasy i kolejno nakładać jeden pas na drugi.
Uzyskany prostokąt pokroić na kwadraty o boku zbliżonym do szerokości keksówki (użyłam formy o wymiarach dna 8x27 cm).
Ułożyć kwadraty pionowo w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc „harmonijkę”.
Przykryć całość ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.
Po tym czasie umieścić ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i piec ok. 35 minut, do zrumienienia wierzchu chlebka. Po wyjęciu ciasta posmarować je lekko oliwą.
Chlebek najlepiej smakuje na ciepło, ale po wystudzeniu również jest pyszny.