Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękki , puszysty chlebek drożdżowy z chrupiącą skórką i aromatycznym, wytrawnym nadzieniem. Jest przepyszny, króluje na grillach i rodzinnych spotkaniach.
Ciasto:
Masło rozpuścić i wystudzić. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać cukier oraz trzy łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić rozczyn przykryty ściereczką w ciepłe miejsce, na ok. 15 minut.
Po tym czasie dodać do rozczynu pozostałe składniki ciasta, wymieszać i wyrobić w misce tworząc kulę.
Zostawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na ok. 60-90 minut, do podwojenia objętości.
Nadzienie:
Masło rozpuścić i wymieszać z pokrojonymi oliwkami, suszonymi pomidorami, bazylią, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Formowanie chlebka:
Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy, wyrobić podsypując mąką i rozwałkować na kształt przypominający prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm. Posmarować ciasto farszem i posypać parmezanem.
Pokroić ciasto na 4 podłużne pasy i kolejno nakładać jeden pas na drugi.
Uzyskany prostokąt pokroić na kwadraty o boku zbliżonym do szerokości keksówki (użyłam formy o wymiarach dna 8x27 cm).
Ułożyć kwadraty pionowo w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc „harmonijkę”.
Przykryć całość ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.
Po tym czasie umieścić ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i piec ok. 35 minut, do zrumienienia wierzchu chlebka. Po wyjęciu ciasta posmarować je lekko oliwą.
Chlebek najlepiej smakuje na ciepło, ale po wystudzeniu również jest pyszny.
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4429
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 94
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 167
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 143
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 186
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 175
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4429
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 94
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 167
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 143
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 186
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 175
Składniki
Ciasto: Masło rozpuścić i wystudzić. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać cukier oraz trzy łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić rozczyn przykryty ściereczką w ciepłe miejsce, na ok. 15 minut.
Po tym czasie dodać do rozczynu pozostałe składniki ciasta, wymieszać i wyrobić w misce tworząc kulę.
Zostawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na ok. 60-90 minut, do podwojenia objętości.
Nadzienie: Masło rozpuścić i wymieszać z pokrojonymi oliwkami, suszonymi pomidorami, bazylią, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Formowanie chlebka: Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy, wyrobić podsypując mąką i rozwałkować na kształt przypominający prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm. Posmarować ciasto farszem i posypać parmezanem.
Pokroić ciasto na 4 podłużne pasy i kolejno nakładać jeden pas na drugi.
Uzyskany prostokąt pokroić na kwadraty o boku zbliżonym do szerokości keksówki (użyłam formy o wymiarach dna 8x27 cm).
Ułożyć kwadraty pionowo w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc „harmonijkę”.
Przykryć całość ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 minut.
Po tym czasie umieścić ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i piec ok. 35 minut, do zrumienienia wierzchu chlebka. Po wyjęciu ciasta posmarować je lekko oliwą.
Chlebek najlepiej smakuje na ciepło, ale po wystudzeniu również jest pyszny.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Bób prażony
Przekąski
Chleb do odrywania
Przekąski
Chrupiące chipsy ze skórek bobu
Przekąski
Ciasto francuskie z szynką i serem
Bób prażony
Prażony bób to świetna alternatywa dla popcornu czy chipsów. Nadaje się do ch...
Odsłon: 93
Chleb do odrywania
Pyszny, mięciutki, z chrupiącą skórką aromatyczny chlebek, którym pachnie cał...
Odsłon: 308