Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miłośnicy "Władcy Pierścieni" wiedzą, że Frodo i Sam długą i niebezpieczną podróż do Mordoru przetrwali dzięki specjalnemu chlebkowi od elfów. Zdarzało się, że jeden kawałek musiał im starczyć na dwa dni. Cóż to musiał być za chleb...? Tolkienowskiej receptury odtworzyć się raczej nie da, ale mamy dla was specjalny przepis na chleb Hobbita. Pyszny, sycący, z dodatkiem ciągnącej mozzarelli, posypany pietruszką. Doskonały jako przekąska, dodatek do śniadania, kolacji czy pieczywo na grilla. Szczególnie sprawdza się podczas imprez. Nie ma osoby, która nie chciałaby przepisu po skosztowaniu chlebka Hobbita.
Prosta w przygotowaniu, przepyszna banica z kuchni bułgarskiej.
Odsłon: 37
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 118
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 121
Prosta w przygotowaniu, przepyszna banica z kuchni bułgarskiej.
Odsłon: 37
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 118
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 121
Składniki
Najpierw przygotuj ciasto. Do mąki dodaj drożdże i wymieszaj. Mleko lekko podgrzej (ma być ciepłe, nie gorące), żółtka wymieszaj z wodą. Wlej do miski z mąką i drożdżami, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Dodaj roztopione i przestudzone masło, wymieszaj tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i zagniataj, aż będzie miękkie i sprężyste. Przełóż do miski, również oprószonej mąką, i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. W tym czasie powinno wyrosnąć.
W czasie gdy ciasto rośnie, przygotuj masło czosnkowe. Do miseczki włóż miękkie masło, dodaj sprasowany czosnek, część posiekanych pietruszki i szczypiorku (zostaw trochę na posypanie na wierzch), dopraw całość solą i pieprzem, dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Mozzarellę pokrój w kostkę lub paseczki.
Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na blat, ugnieć delikatnie i uformuj z niego placek lub wieniec (jak na zdjęciu). Następnie ponacinaj ciasto żyletką, skalpelem lub ostrym nożem w kratkę. Całość posmaruj masłem czosnkowym. We wgłębienia powkładaj mozzarellę. Na wierzch posyp pietruszkę i szczypiorek.
Piekarnik rozgrzej do ok. 180 st. z termoobiegiem. Włóż chlebek Hobbita i piecz ok. 20-25 min, aż się zarumieni. Gdy się upiecze, zostaw go na 5 minut przy lekko uchylonym piekarniku, by ciasto "odpoczęło". Chlebek Hobbita można jeść na gorąco, na zimno, nadaje się również do podgrzania w opiekaczu.