Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli potrzebujesz ciekawej przekąski na spotkanie z przyjaciółmi lub wieczorny seans filmowy, proponujemy ten aromatyczny, odrywany chlebek pizza. Wypiek składa się z warstw drożdżowego ciasta, przełożonego ulubionym sosem pomidorowym, mozzarellą i plastrami pepperoni. Do spożycia chlebka nie potrzebujesz sztućców. Odrywasz tyle, ile chcesz!
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 35
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3627
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1734
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 35
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3627
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1734
Składniki
W misie miksera wymieszaj ok. 350 g przesianej mąki z cukrem, solą i drożdżami. Odstaw. W małym rondelku umieść mleko i masło, po czym podgrzej na małym ogniu, aż się rozpuści.
Ciepłą mieszankę wlej do mąki i wymieszaj szpatułką do połączenia. Następnie włącz mikser ze specjalnym hakiem do ciast drożdżowych i zagniataj ciasto przez około 3 minuty. Możesz to także zrobić ręcznie.
Do misy wbijaj (jedno po drugim) jajka i mieszaj do połączenia pomiędzy każdym dodaniem. Sukcesywnie dosypuj resztę mąki, mieszając ciasto na niskich obrotach.
Na stolnicy lub blacie wysyp mąkę, przenieś ciasto i zagnieć 5-6 razy, aż uzyskasz gładką, jednorodną kulę ciasta. Lekko natłuść dużą miskę i włóż do niej ciasto, po czym zawiń szczelnie folią spożywczą. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym, suchym miejscu na godzinę lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie wyjmij ciasto na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na prostokąt (ok. 24 × 32).
Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, posyp startą mozzarellą, suszonym oregano i ułóż cienkie plasterki pepperoni. Przytnij krawędzie, aby otrzymać równy prostokąt. Następnie przetnij ciasto na 4 równe paski, aby uzyskać prostokąty o bokach 6 × 32 cm. Ułóż wszystkie prostokąty ciasta jeden na drugim i pokrój je na 4 równe części („piramidki” o wymiarach 6 × 8).
Każdą „kanapkę” wkładaj pionowo w natłuszczonej masłem keksówce (30 × 11). Nie przejmuj się, że po bokach zostanie trochę miejsca. Ciasto z czasem wyrośnie i zajmie całą powierzchnię. Przykryj foremkę ściereczką kuchenną i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Rozgrzej piekarnik do 200-220°C i wstaw blaszkę do pieca na 15-20 minut. Następnie wyjmij chlebek z pieca, polej go rozpuszczonym masłem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i włóż ponownie do piekarnika na 15-20 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złocisty. Gdy chleb będzie gotowy, wyjmij go z pieca i odstaw na 10 minut. Następnie przełóż na talerz do serwowania i podawaj.