Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek szarpany to idealna propozycja na każdą imprezę rodzinną, ale także będzie wspaniałą opcją do seansu filmowego i meczu. Pasuje do większości dań włoskich – może być podawany z lasagne. Danie jest niesamowicie proste w przygotowaniu i wystarczy jedynie kilka podstawowych składników. Tak podany chleb nie tylko pysznie smakuje i efektownie wygląda. Ten zapach i aromat sprawi, że natychmiast zniknie z talerza.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 140
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3816
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 254
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 252
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 140
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3816
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 254
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 252
Składniki
Czosnek obierz i zetrzyj go na pastę z dodatkiem soli. Możesz użyć moździerza, blendera lub robota kuchennego. Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
Używając ząbkowanego noża pokrój bochenek w ukośne plastry. Cięcia powinny być dość głębokie, ale nie mogą przecinać dolnej skórki z granicą bezpieczeństwa 5 mm. Odwróć chleb i wykonaj cięcia od drugiej strony, tworząc romby.
Głęboko w szczeliny rozłóż równomiernie pesto czosnkowe. Następnie włóż pokrojoną w drobne kawałki mozzarellą i ciasno poupychaj ją do środka. Dzięki temu w trakcie pieczenia chleb „rozwinie się” jak kwiat.
Kawałek folii aluminiowej o wielkości umożliwiającej zawinięcie bochenka wysmaruj masłem. Owiń chleb i wstaw go do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza. Piecz przez 30 minut.
Po tym czasie zdejmij folię i wstaw chleb ponownie do pieczenia, tym razem najlepiej z funkcją zrumieniania lub grilla. Piecz przez 1-2 minuty, do ładnego zrumienienia.
Chlebek szarpany podawaj od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu pomidorowego lub czosnkowego. Posyp listkami natki pietruszki.