Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek szarpany to idealna propozycja na każdą imprezę rodzinną, ale także będzie wspaniałą opcją do seansu filmowego i meczu. Pasuje do większości dań włoskich – może być podawany z lasagne. Danie jest niesamowicie proste w przygotowaniu i wystarczy jedynie kilka podstawowych składników. Tak podany chleb nie tylko pysznie smakuje i efektownie wygląda. Ten zapach i aromat sprawi, że natychmiast zniknie z talerza.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8130
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1172
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9898
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4538
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 558
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8130
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1172
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9898
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4538
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 558
Składniki
Czosnek obierz i zetrzyj go na pastę z dodatkiem soli. Możesz użyć moździerza, blendera lub robota kuchennego. Dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
Używając ząbkowanego noża pokrój bochenek w ukośne plastry. Cięcia powinny być dość głębokie, ale nie mogą przecinać dolnej skórki z granicą bezpieczeństwa 5 mm. Odwróć chleb i wykonaj cięcia od drugiej strony, tworząc romby.
Głęboko w szczeliny rozłóż równomiernie pesto czosnkowe. Następnie włóż pokrojoną w drobne kawałki mozzarellą i ciasno poupychaj ją do środka. Dzięki temu w trakcie pieczenia chleb „rozwinie się” jak kwiat.
Kawałek folii aluminiowej o wielkości umożliwiającej zawinięcie bochenka wysmaruj masłem. Owiń chleb i wstaw go do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza. Piecz przez 30 minut.
Po tym czasie zdejmij folię i wstaw chleb ponownie do pieczenia, tym razem najlepiej z funkcją zrumieniania lub grilla. Piecz przez 1-2 minuty, do ładnego zrumienienia.
Chlebek szarpany podawaj od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu pomidorowego lub czosnkowego. Posyp listkami natki pietruszki.