Do góry

Przekąski Przepis na:

Chlebki nadziewane kurczakiem i warzywami

Przepis dnia 2020-05-06
Chlebki nadziewane kurczakiem i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 343 Ocena: 6556

Dodano:

Odsłon: 16662

Bardzo smaczne i proste danie, moze byc podane np na kolacje jako recykling obiadu skladajacego sie z gotowanego kurczaka, jako przekaska lub jako glówne danie podane np.z zielona salata.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA 6 CHLEBKÓW:
  • 250 g zwykłej mąki
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 dymka
  • NADZIENIE:
  • olej do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchewka
  • natka pietruszki
  • chili, sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 125 ml chudego mleka
  • 250 g gotowanej piersi z kurczaka
  • tarty ser np. cheddar
  • natka pietruszki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chlebki nadziewane kurczakiem i warzywami

Przygotowanie

  1. Wymieszac wszystkie skladniki ciasta z wyjatkiem dymki az do uzyskania gladkiego, wilgotnego ciasta.
    Dodac posiekana dymke, dokladnie wymieszac, przykryc folia spozywcza lub sciereczka i odstawic na 60-90 min.

  2. W tym czasie podsmazyc na oleju lub masle drobno posiekana cebule, dodac bardzo drobno posiekana marchewke i natke pietruszki, doprawic przyprawami i wszystko dokladnie wymieszac. Nastepnie dodac make, wymieszac, dolac mleko i drobno pokrojone kawalki gotowanego kurczaka. Wszystko dokladnie wymieszac i dusic na wolnym ogniu do momentu, az caly plyn wyparuje i pozostanie gesta masa nadzienia. Odstawic do ostygniecia.

  3. Gdy ciasto powiekszy swoja objetosc, wylozyc je na deske posypana maka, wyrobic kule, podzielic ja na 6 równych czesi i z kazdej czesci uformowac kulke. Kulki walkowac do uzyskania owalnej formy.

  4. W kazdej czesci ciasta wyciac najlepiej nozykiem do pizzy lub nozem owalne wglebienia ok. 1 cm od brzegu, z obydwu stron, tak jak widac na zdjeciu.
    Srodkowa czesc wylozyc zimnym nadzieniem a nastepnie przelozyc kazda czesc wycietego brzegu na przeciwna strone tworzac w ten sposób "lódeczke" wypelniona nadzieniem.
    Chlebki przelozyc na blache do pieczenia wysmarowana maslem, nadzienie posypac startym serem i natka pietruszki. Piec w temp. 220° C ok. 20 minut do uzyskania zlotego koloru ciasta.

  5. Wyjac chlebki do ostygniecia.

  6. Najlepiej spozywac jeszcze cieple, wtedy ciasto jest niezwykle puszyste.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń