Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-05-2020
Bardzo smaczne i proste danie, moze byc podane np na kolacje jako recykling obiadu skladajacego sie z gotowanego kurczaka, jako przekaska lub jako glówne danie podane np.z zielona salata.
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 765
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 6968
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8612
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 272
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 765
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 6968
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8612
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 272
Składniki
Wymieszac wszystkie skladniki ciasta z wyjatkiem dymki az do uzyskania gladkiego, wilgotnego ciasta. Dodac posiekana dymke, dokladnie wymieszac, przykryc folia spozywcza lub sciereczka i odstawic na 60-90 min.
W tym czasie podsmazyc na oleju lub masle drobno posiekana cebule, dodac bardzo drobno posiekana marchewke i natke pietruszki, doprawic przyprawami i wszystko dokladnie wymieszac. Nastepnie dodac make, wymieszac, dolac mleko i drobno pokrojone kawalki gotowanego kurczaka. Wszystko dokladnie wymieszac i dusic na wolnym ogniu do momentu, az caly plyn wyparuje i pozostanie gesta masa nadzienia. Odstawic do ostygniecia.
Gdy ciasto powiekszy swoja objetosc, wylozyc je na deske posypana maka, wyrobic kule, podzielic ja na 6 równych czesi i z kazdej czesci uformowac kulke. Kulki walkowac do uzyskania owalnej formy.
W kazdej czesci ciasta wyciac najlepiej nozykiem do pizzy lub nozem owalne wglebienia ok. 1 cm od brzegu, z obydwu stron, tak jak widac na zdjeciu. Srodkowa czesc wylozyc zimnym nadzieniem a nastepnie przelozyc kazda czesc wycietego brzegu na przeciwna strone tworzac w ten sposób "lódeczke" wypelniona nadzieniem. Chlebki przelozyc na blache do pieczenia wysmarowana maslem, nadzienie posypac startym serem i natka pietruszki. Piec w temp. 220° C ok. 20 minut do uzyskania zlotego koloru ciasta.
Wyjac chlebki do ostygniecia.
Najlepiej spozywac jeszcze cieple, wtedy ciasto jest niezwykle puszyste.