Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
chłodnik rzodkiewkowo-miętowy z miodem, kwasem chlebowym i grzankami z chleba prądnickiego
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8946
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10551
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 831
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8946
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10551
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
GRZANKI Kromki chleba kroję na paski. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Rozkładam paski chleba. Zalewam je miodem pitnym. Przyprawiam. Na koniec skrapiam olejem. Piekę około 10-12 minut, odwracam na drugą stronę i piekę 7-9 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam na bok do ostudzenia.
CHŁODNIK Jogurt naturalny i połowę startej rzodkiewki umieszczam w misie blendera. Miksuję chwilę. Dodaję szczyptę soli, pozostałą rzodkiewkę, miód, nasiona chia, orzechy i posiekaną miętę. Mieszam. Odstawiam do lodówki do schłodzenia. Dolewam kwas chlebowy i mieszam łyżką. Podaję z grzankami miodowymi ozdabiając kiełkami rzodkiewki.