Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
chłodnik rzodkiewkowo-miętowy z miodem, kwasem chlebowym i grzankami z chleba prądnickiego
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13297
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 516
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9892
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13297
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 516
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9892
Składniki
GRZANKI Kromki chleba kroję na paski. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Rozkładam paski chleba. Zalewam je miodem pitnym. Przyprawiam. Na koniec skrapiam olejem. Piekę około 10-12 minut, odwracam na drugą stronę i piekę 7-9 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam na bok do ostudzenia.
CHŁODNIK Jogurt naturalny i połowę startej rzodkiewki umieszczam w misie blendera. Miksuję chwilę. Dodaję szczyptę soli, pozostałą rzodkiewkę, miód, nasiona chia, orzechy i posiekaną miętę. Mieszam. Odstawiam do lodówki do schłodzenia. Dolewam kwas chlebowy i mieszam łyżką. Podaję z grzankami miodowymi ozdabiając kiełkami rzodkiewki.