Do góry

Przekąski Przepis na:

chłodnik rzodkiewkowy z grzankami

chłodnik rzodkiewkowy z grzankami

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2571

Dodano:

Odsłon: 6901

chłodnik rzodkiewkowo-miętowy z miodem, kwasem chlebowym i grzankami z chleba prądnickiego

Składniki

  • GRZANKI 4 kromki chleba prądnickiego
  • 2 łyżki oleju
  • około 150 ml miodu pitnego /u mnie dwójniak/
  • sól
  • pieprz
  • 3 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 1 szklanka kwasu chlebowego
  • 2 pęczki drobno startej rzodkiewki
  • garść posiekanej mięty
  • garstka drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 5 łyżek miodu kurpiowskiego
  • 2 łyżki nasion chia
  • kiełki rzodkiewki do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. GRZANKI
    Kromki chleba kroję na paski. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Rozkładam paski chleba. Zalewam je miodem pitnym. Przyprawiam. Na koniec skrapiam olejem. Piekę około 10-12 minut, odwracam na drugą stronę i piekę 7-9 minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam na bok do ostudzenia.

  2. CHŁODNIK
    Jogurt naturalny i połowę startej rzodkiewki umieszczam w misie blendera. Miksuję chwilę. Dodaję szczyptę soli, pozostałą rzodkiewkę, miód, nasiona chia, orzechy i posiekaną miętę. Mieszam. Odstawiam do lodówki do schłodzenia. Dolewam kwas chlebowy i mieszam łyżką.

    Podaję z grzankami miodowymi ozdabiając kiełkami rzodkiewki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń