Do góry

Przekąski Przepis na:

Chrupiąca pizza.

Chrupiąca pizza.

Autor:

Przepisów i artykułów: 170 Ocena: 718

Dodano:

Odsłon: 977

Jest super chrupiąca moja rodzina taką uwielbia

Składniki

  • na ciasto: 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych,
  • 150 g ciepłej wody,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 2 szklanki mąki + 2 łyżki mąki na wyrobienie,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z drożdży, cukru, mąki i wody przygotować rozczyn, postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Do miski dodać mąkę i sól wymieszać,

  3. następnie dodać wyrośnięty rozczyn, wymieszać łyżką,

  4. pod koniec dodać olej i wyrabiać ręką aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.

  5. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia.

  6. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i jeszcze pozagniatać. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem i posmarować olejem,wyłożyć na środek kulę rozciągać po blaszce.

  7. Dodatki kto jakie lubi.

  8. Poczekać aż podrośnie z dodatkami następnie włożyć do piekarnika nagrzanego na 230 stopni i piec 30 minut, 5 minut przed końcem dodać ulubiony żółty ser starty na drobnych oczkach jarzynowych.

  9. Podawać z ketchupem lub kto z czym lubi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń