Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słone wypieki idealne do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Smakują świetnie na ciepło i na zimno. Przepis na 8 sporych kapuśniaczków.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 307
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1092
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4119
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 307
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1092
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4119
Składniki
Farsz: Na oleju smażymy cebulę, aż lekko się zeszkli. Dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę. Kiedy zmiękną dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną. Doprawiamy pieprzem, papryką słodką i wędzoną. Dusimy pod przykryciem około 15-20 minut. Studzimy. Ciasto: Mleko podgrzewamy z masłem, aż się rozpuści. Studzimy. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Ciasto dokładnie zagniatamy. W razie potrzeby można dodać trochę mąki. Zostawiamy, aby odpoczęło 5-10 minut. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko (na 2-3mm). Kroimy na kwadraty. Na każdym kawałku układamy łyżkę kapusty. Kwadrat ciasta składamy na pół po skosie, tworząc trójkąt. Boki zgniatamy widelcem. Takie pierożki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Opcjonalnie, można posypać kapuśniaczki kminkiem lub innymi ziarenkami. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.