Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2477
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 79
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 166
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 738
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2477
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 79
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 166
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 738
Składniki
Czerstwą bułkę namoczyć w małej ilości przegotowanej wody. Cebulę oczyścić i zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach. Mięso przełożyć do salaterki, dodać przetartą cebulę, odciśniętą z wody bułkę, wbić całe jajko. Posolić i popieprzyć. Wyrobić masę mięsną drewnianą łyżką tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Buraki wyszorować szczoteczką. Ugotować je w łupinach w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Ostudzić, obrać z łupin, zetrzeć na tarce jarzynowej. Podsmażyć na oleju, przyprawić solą, pieprzem oraz kwaskiem cytrynowym. Z gotowej masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formować małe kotleciki o wydłużonym kształcie. Obtoczyć każdy w tartej bułce. Rozgrzać na patelni olej, smażyć wałeczki na złoty kolor ze wszystkich stron. Ziemniaki dokładnie umyć pod bieżącą wodą. W osolonej wodzie ugotować je w mundurkach na pół twardo. Ugotowane ziemniaki wyjąć łyżką cedzakową z garnka, po czym ostudzić je. Następnie obrać z łupin i pokroić na ósemki. Na koniec podsmażyć je na oleju tak, aby ich skórka nieco się przyrumieniła. Na ogrzane talerze wyłożyć mięsne paluszki, potem porcję usmażonych ziemniaków i łyżkę buraczków. Danie można udekorować natką pietruszki.