Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na obiad.
Schab wieprzowy wędzony w aromacie płynnego dymu wędzarniczego olcha/buk. Trz...
Odsłon: 5139
Masło niesamowicie wzbogaca smak ryby, właściwie inne przyprawy oprócz soli i...
Odsłon: 622
Schab wieprzowy wędzony w aromacie płynnego dymu wędzarniczego olcha/buk. Trz...
Odsłon: 5139
Masło niesamowicie wzbogaca smak ryby, właściwie inne przyprawy oprócz soli i...
Odsłon: 622
Składniki
Czerstwą bułkę namoczyć w małej ilości przegotowanej wody. Cebulę oczyścić i zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach. Mięso przełożyć do salaterki, dodać przetartą cebulę, odciśniętą z wody bułkę, wbić całe jajko. Posolić i popieprzyć. Wyrobić masę mięsną drewnianą łyżką tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Buraki wyszorować szczoteczką. Ugotować je w łupinach w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Ostudzić, obrać z łupin, zetrzeć na tarce jarzynowej. Podsmażyć na oleju, przyprawić solą, pieprzem oraz kwaskiem cytrynowym. Z gotowej masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formować małe kotleciki o wydłużonym kształcie. Obtoczyć każdy w tartej bułce. Rozgrzać na patelni olej, smażyć wałeczki na złoty kolor ze wszystkich stron. Ziemniaki dokładnie umyć pod bieżącą wodą. W osolonej wodzie ugotować je w mundurkach na pół twardo. Ugotowane ziemniaki wyjąć łyżką cedzakową z garnka, po czym ostudzić je. Następnie obrać z łupin i pokroić na ósemki. Na koniec podsmażyć je na oleju tak, aby ich skórka nieco się przyrumieniła. Na ogrzane talerze wyłożyć mięsne paluszki, potem porcję usmażonych ziemniaków i łyżkę buraczków. Danie można udekorować natką pietruszki.