Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki ziemniaczane zrobione w domu smakują wyśmienicie. Ja smażę je od czasu do czasu, gdy najdzie mnie na nie ochota. Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem. Dzięki dodaniu do ciasta marchewki i kurkumy placki mają piękny w środku żółty, prawie pomarańczowy kolor i są zdrowsze.
Miska, tarka, łyżka stołowa, nóż, waga kuchenna, patelnia
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 327
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 28866
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9022
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 757
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 327
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 28866
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9022
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 757
Składniki
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, trzemy na tarce. Jeśli mamy dużo soku z ziemniaków, to przecedzamy starte ziemniaki przez gęste sitko lub gazę , ale nie wygniatamy wszystkiego soku, trochę niech zostanie. Tak samo postępujemy z marchewką i cebulą. Starte warzywa dokładnie mieszamy ręką lub drewnianą łyżką.
Do masy ziemniaczanej dodajemy śmietanę , czosnek drobniutko posiekany lub przeciśnięty przez praskę , kurkumę , rozbite trzepaczką lub widelcem jajka, mąkę przesianą przez sitko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej.
Na gorący olej wykładamy masę ziemniaczaną i łyżką formujemy małe placuszki. Ważne ; przed każdym nakładaniem ciasta na patelnię mieszamy masę ziemniaczaną , ponieważ może zbierać się sok. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor na dość dużym ogniu, aby ciasto nie nasiąkło zbyt dużo tłuszczu.
Placki po wyjęciu z patelni możemy ułożyć na ręczniku papierowym kuchennym, aby wchłoną on nadmiar tłuszczu. Dobrze usmażone placki powinny mieć chrupiącą skórkę . Placki najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Gdy przestygną możemy je polać jogurtem naturalnym lub ketchupem.
Smacznego !