Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stripsy z kurczaka w pysznej chrupiącej kukurydzianej panierce to ulubiona przekąska mojego syna :-) zresztą cała rodzina je uwielbia, a na imprezach cieszą się również ogromną popularnością :-) Zaletą jest szybkość przygotowania i oczywiście smak, który nie odbiega, ba... jest nawet dużo lepszy od tych ze znanej sieci fast-food :-) Mięsko jest bardzo delikatne i soczyste w środku, a chrupiąca panierka jest taką swoistą wisienką na torcie. Polecam spróbować :-)
malakser lub woreczek strunowy, patelnia lub piekarnik
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13127
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 97
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 13127
W te ciemne, chłodne popołudnia fajnie jest przypomnieć sobie smak lata. :) N...
Odsłon: 97
Składniki
Filety pokroić na cienkie paski i przełożyć do miski. Następnie wlać trochę oliwy i octu jabłkowego, dodać przeciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprz i całość dokładnie wymieszać. Mięso odstawić na 15 minut. W tym czasie przygotować ciasto i płatki kukurydziane. Do głębokiego talerza wbić dwa jajka, dodać sól, pieprz, trochę mleka i dokładnie roztrzepać widelcem lub trzepaczką. Następnie partiami dodawać mąkę kukurydzianą i mieszać aż powstanie gęste lejące ciasto. Płatki kukurydziane zmiksować w malakserze lub rozbić wałkiem w woreczku strunowym, ale nie za drobno. Mają być wyczuwalne, a nie w proszku. Zamarynowane mięso obtaczać partiami w cieście i panierować w płatkach kukurydzianych. Na rozgrzaną patelnię wlać olej do ok. 1 cm wysokości. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony po 2-3 minuty do zrumienienia. Usmażone stripsy przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do wchłonięcia nadmiaru tłuszczu. Gotowe stripsy podawać z ulubionym sosem, a u mnie zawsze czosnkowy. Stripsy w wersji bardziej fit można również upiec w piekarniku, wtedy należy je ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić lub spryskać oliwą i piec w 180-200 stopniach ok. 20-30 minut do zrumienia. SMACZNEGO!!!