Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące świerszczyki to małe rogaliczki smażone na głębokim tłuszczu. Dobrze smakują z piwem, albo na słodko, posypane cukrem.
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 1476
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 1476
Składniki
Do miski wsypujemy ,, większą połowę“ mąki, sól i wlewamy wodę. Woda nie może być bardzo gorąca, żeby się nie poparzyć. Wszystko mieszamy i dosypujemy mąkę, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Nakrywamy ściereczką i wstawiamy do chłodnego pomieszczenia na dobrą godzinę.
Odcinamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy odrobinę podsypanej mąką( żeby się nie kleiło). Następnie kładziemy dłonie pod ciasto i staramy się rozciagnąć je, tak żeby było jak najcieńsze. Pamiętajmy, im cieńsze ciasto, tym bardziej kruche.
Rozciągnięte ciasto kroimy na wąskie trójkąty i zwijamy jak rogaliki. Gotowe świerszczyki są wąskie i trochę dłuższe niż zwykle rogaliki. Oczywiście możecie sami wybrać wielkość waszych świerszczy.
Rozgrzewamy tłuszcz w garnku z grubym dnem i smażymy świerszczyki z obu stron, aż się zarumienią. Wyjmujemy na talerz nakryty papierowym ręczniczkiem żeby odsączyć tłuszcz.