Do góry

Przekąski Przepis na:

Chrust karnawałowy

Chrust karnawałowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1740

Dodano:

Odsłon: 3094

Przepis z zeszytu mojej mamy

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki, 4 żółtka, 1 łyżka octu lub spirytusu,
  • 1,5 łyżeczki masła, 3 łyżki śmietany
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chrust karnawałowy

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
    Ciasto wałkujemy na dość cienkie.
    Nożem wycinamy szerokie paski, nacinamy na środku.
    Łapiemy za koniec paska i "przewlekamy" przez dziurkę.
    Na patelni rozgrzewamy olej - tyle by chrust był cały zanurzony.
    Smażymy z dwóch stron na rumiano (lekko).
    Chrust wykładamy na ręczniki papierowe, żeby odsączyć go z tłuszczu.
    Następnie posypujemy pudrem. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń