Do góry

Przekąski Przepis na:

Chrzanowe tarteletki z przepiórczymi jajkami

Chrzanowe tarteletki z przepiórczymi jajkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1450

Dodano:

Odsłon: 20889

Mocno chrzanowe bo takie lubię, wytrawne tarteletki z jajkami przepiórczymi i szynką która sama zrobiłam. Można wykorzystać szynkę kupną, ja taką miałam. Obowiązkowo rzeżucha i szczypior który nadają im fajnego smaku.

Składniki

  • tarteletki: 170 g mąki pszennej typ 500
  • 80 g masła zimnego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżeczka czubricy czerwonej
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • nadzienie: 1 jajko
  • 1 białko
  • 300 ml jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka chrzanu tartego
  • 1 cebula
  • masło klarowane
  • szczypior
  • rzeżucha
  • 6 jajek przepiórczych
  • 8 plastrów szynki pieczonej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chrzanowe tarteletki z przepiórczymi jajkami

Przygotowanie


  1. Przepis na cztery sztuki

    Do miski wsypuję mąke, dodaję, żółtka, masło, sól, pieprz, czubricę, wodę, oregano, składniki kroję nożem. Zagniatam krótko rękoma i wkładam ciasto do lodówki na godzinę. Formy na tarteletki dokładnie smaruję masłem. Ciasto dzielę na cztery części i wałkuję każdą z nich. Przekładam do foremki dokładnie dociskam palcami, nakłuwam spód widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół na 20 minut. Zostawiam do przestygnięcia.



  2. Farsz:



    Do miseczki przekładam jogurt, dodaję chrzan, jajko, białko, sól, pieprz. Cebule kroję drobno i przesmażam na maśle. Przestudzoną dodaję do jogurtu i wszystko mieszam. Jajka przepiórcze gotuję dwie minuty. Na spód każdej tarteletki wykładam po łyżce farszu. Układam po dwa plastry szynki tak żeby wychodziły powyżej ścianki tarteletek. Wylewam resztę farszu, posypuję pokrojonym szczypiorem, układam połówki obranych jaj. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól na 30 minut. Przed podaniem dekoruję rzeżuchą i szczypiorem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń