Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z fetą będzie idealną przekąską na każdym grillu, pikniku czy spotkaniu na świeżym powietrzu ze znajomymi. Wspaniale się sprawdzi na śniadanie czy kolację, ale też jako dodatek do grillowanych warzyw podanych na obiad. Całość jest słodko-słone, z wyrazistym smakiem fety. Możesz ciasto pokroić lub rozrywać poszczególne kawałki i maczać w ulubionym dipie lub sosie. Sposobów na podanie tego wypieku jest całe mnóstwo!
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1998
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7431
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1998
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7431
Składniki
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i drożdże. Dodaj mleko, wodę i olej. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta.
Wyłóż ciasto na podsypaną mąką powierzchnię i wyrabiaj przez 10 minut. Następnie włóż masę do lekko naoliwionej miski i przykryj ją folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce na 90-120 minut, do podwojenia objętości. Zagnieć przez kilka minut, a następnie podziel na 8-12 części.
Do każdej części ciasta dodaj odpowiednią ilość sera feta i zagnieć je w kulę.
Formę do ciasta o średnicy 23 cm lekko natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Kulki układaj w blaszce, a następnie przykryj całość ściereczką kuchenną. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Wstaw ciasto drożdżowe z fetą do piekarnia rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 30 minut lub do ładnego zezłocenia wierzchu. Podawaj na ciepło lub po ostudzeniu.
Ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni.