Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie na słono to prawdziwa gratka dla każdego miłośnika pizzy, który jednocześnie nie chce czekać i bawić się w zagniatanie ciasta drożdżowego. To wersja znacznie szybsza i prostsza, a smakuje tak samo idealnie!
Mężczyźni uwielbiają golonkę, więc gości ona u nas w domu od czasu do czasu...
Odsłon: 27601
Mężczyźni uwielbiają golonkę, więc gości ona u nas w domu od czasu do czasu...
Odsłon: 27601
Składniki
Oliwki pokrój na cienkie plasterki, a paprykę na paseczki, po uprzednim oczyszczeniu z gniazda nasiennego.
Salami lub kiełbasę pokrój w półplasterki.
Rozwiń arkusze ciasta francuskiego i każdy z nich pokrój na sześć równych prostokątów, kształtem zbliżonych do kwadratów. Jeśli arkusze są bardzo duże, może będzie możliwe pokrojenie na 8 kwadratów.
Każdy z prostokątów weź do ręki i zawiń brzegi na zewnątrz, tworząc charakterystyczne dla pizzy zrolowanie. Dzięki temu nadasz plackom okrągły kształt.
W miseczce rozbełtaj jajko. Za pomocą silikonowego pędzelka delikatnie posmaruj zawinięte brzegi ciasta oraz środek.
Na środek każdego placka nałóż łyżeczkę passaty i posyp suszonym oregano. Następnie rozłóż mozzarellę, oliwki, paprykę i salami.
Placki przenieś na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz przez 12-15 minut.
Ciasto francuskie na słono podawaj na gorąco, od razu po wyjęciu z pieca. Jeśli chcesz podać przekąskę później, podgrzej ją w piekarniku przez 3 minuty, tuż przed zaserwowaniem.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 2 dni.