Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Parówki w cieście francuskim to ciekawy pomysł na imprezową przekąskę dla wszystkich, starych i młodych! Są niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu, a z pewnością pierwsze znikną z talerzy. Mogą stanowić wyjątkowe danie piknikowe. Zaskoczą kolegów w pracy czy w szkole. Sekretem tych parówek jest delikatne posmarowanie ciasta francuskiego musztardą, co dodaje im nuty pikanterii i goryczki.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35714
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1211
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6016
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35714
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1211
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6016
        
        
                Składniki
Ciasto francuskie rozwiń na blacie kuchennym i cienko posmaruj musztardą. Pokrój je w długie paski o szerokości ok. 1 cm mniejszej niż długość parówek. Parówki delikatnie ponacinaj wzdłuż. Każdą z parówek połóż na brzegu jednego paska ciasta francuskiego i zwiń w ciasny rulonik. Nadmiar odetnij i użyj do zawinięcia następnej kiełbaski.
Gotowe przekąski odkładaj na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. W osobnej miseczce rozbełtaj jajko. Silikonowym pędzelkiem posmaruj wierzch roladek wykorzystując połowę jajka. Blaszkę włóż do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 220 st. Celsjusza z termoobiegiem.
Wierzch każdej roladki ponacinaj ostrym nożem, tak by nie przekroić parówki. Posmaruj je raz jeszcze drugą połową jajka. Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut, aż ciasto francuskie będzie złociste i chrupiące. Parówki w cieście francuskim podawaj na ciepło, posypane tartym serem.