Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie z parówkami to bardzo szybki i jednocześnie prosty pomysł na przekąskę imprezową. Danie sprawdzi się podczas każdego wydarzenia, ale także jako dodatek do seansu filmowego czy zwykłego spotkania z przyjaciółmi. Całość wygląda niesamowicie po upieczeniu. Połączenie smaków jest dość proste i lubiane przez wszystkich. To daje gwarancję, że te przekąski znikną z talerzy w mgnieniu oka.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 131
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 56
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 131
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty o boku ok. 5-7 cm.
Parówki pokrój na plasterki. Porozkładaj plasterki na wokół środka każdego kwadratu z ciasta francuskiego, pozostawiając ok. 0,5 cm wolnego miejsca z brzegu.
Ostrym nożem ponacinaj ciasto francuskie obok każdego kawałka parówki, tworząc płatki. Bierz każdy z utworzonych w ten sposób płatków i zwiń go do góry, lekko okalając mięso i tworząc łódeczkę.
Na środek kwiatu połóż po jednym pomidorku koktajlowym. Gotowe przekąski kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozbełtaj jajko i posmaruj nim wierzch przekąsek.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim ciasto francuskie z parówkami.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. Blaszkę wstaw do piekarnika. Ciasto piecz przez ok. 15-20 minut lub do zezłocenia wierzchu.
Przekąski wyjmij i podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło. Najlepiej smakują z dodatkiem sosu pomidorowego lub czosnkowego.