Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaserwuj to ciasto francuskie z wędzonym łososiem, gdy potrzebujesz efektownej i smacznej przekąski, która zachwyci gości. Delikatne i kruche ciasto francuskie jest jak płatek śniegu i wspaniale będzie prezentowało się na świątecznym stole. Przystawka jest na tyle uniwersalna, że tak samo dobrze smakuje w wersji na ciepło, co na zimno.
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5749
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 6485
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 250
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5749
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 6485
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 250
Składniki
W misce wymieszaj serek z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Rozłóż dwa arkusze ciasta francuskiego i połóż na każdym z nich miskę lub talerz, po czym ostrym nożem wytnij kształt kół.
Ułóż pierwszy arkusz ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż serek kanapkowy i rozsmaruj po całości, pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od brzegów. Na warstwie kremowego serka wyłóż plasterki łososia. Brzegi ciasta posmaruj białkiem jaja. Na wierzch połóż drugie ciasto francuskie, dociskając brzegi tak, aby całość dobrze się skleiła.
Na środku umieść szklankę i pokrój wystające fragmenty ciasta na 16 równych kawałków, zaczynając od podstawy szklanki, aż do krawędzi ciasta. Chwytaj za dwa sąsiadujące paski i skręć je wokół osi na zewnątrz, po czym złącz je ze sobą, łącząc końce. W efekcie otrzymasz kształt przypominający rozetę lub kwiat.
Zdejmij szklankę i posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem. Dodatkowo możesz posypać ziarnami sezamu.
Włóż blaszkę z ciastem francuskim z wędzonym łososiem do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 25 minut. Po upieczeniu odczekaj 5 minut i podawaj danie na stół. Świetnie smakuje na ciepło lub jako zimna przekąska w towarzystwie sałatki z surowych warzyw.