Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaserwuj to ciasto francuskie z wędzonym łososiem, gdy potrzebujesz efektownej i smacznej przekąski, która zachwyci gości. Delikatne i kruche ciasto francuskie jest jak płatek śniegu i wspaniale będzie prezentowało się na świątecznym stole. Przystawka jest na tyle uniwersalna, że tak samo dobrze smakuje w wersji na ciepło, co na zimno.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1765
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1541
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1506
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1848
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1765
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1541
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1506
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1848
Składniki
W misce wymieszaj serek z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Rozłóż dwa arkusze ciasta francuskiego i połóż na każdym z nich miskę lub talerz, po czym ostrym nożem wytnij kształt kół.
Ułóż pierwszy arkusz ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż serek kanapkowy i rozsmaruj po całości, pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od brzegów. Na warstwie kremowego serka wyłóż plasterki łososia. Brzegi ciasta posmaruj białkiem jaja. Na wierzch połóż drugie ciasto francuskie, dociskając brzegi tak, aby całość dobrze się skleiła.
Na środku umieść szklankę i pokrój wystające fragmenty ciasta na 16 równych kawałków, zaczynając od podstawy szklanki, aż do krawędzi ciasta. Chwytaj za dwa sąsiadujące paski i skręć je wokół osi na zewnątrz, po czym złącz je ze sobą, łącząc końce. W efekcie otrzymasz kształt przypominający rozetę lub kwiat.
Zdejmij szklankę i posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem. Dodatkowo możesz posypać ziarnami sezamu.
Włóż blaszkę z ciastem francuskim z wędzonym łososiem do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 25 minut. Po upieczeniu odczekaj 5 minut i podawaj danie na stół. Świetnie smakuje na ciepło lub jako zimna przekąska w towarzystwie sałatki z surowych warzyw.