Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wigilia już lada moment dlatego podam wam przepis na ciasto do pierogów, mięciutkie i bardzo smaczne ciasto które wychodzi idealne, farsz według uznania u mnie jest z kapustą wigilijną którą mam na blogu ( linka nie mogę dodać bo ktoś zgłosił mnie na Facebooku ). Myślę że za chwycicie się tym przepisem.
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101246
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5782
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101246
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5782
Składniki
Do miski dodać mąkę, szczyptę soli i gorącą wodą szybkim ruchem łyżki od razu wymieszać aby się nie sparzyła mąka. Następnie ręką wyrobić ciasto jest delikatne i mięciutkie.
Po chwili dodać olej i nadal wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić aby odpoczęło. Następnie jedną część ciasta wyłożyć na stole lub stolnicy wysypanej mąką.
Rozwałkować dowolną grubość. Szklanką wycinać kółka.
Na każde kółko położyć dowolny farsz u mnie jak pisałam wcześniej z kapustą wigilijną.
Zlepić pieroga, można zrobić ozdobne zawinięcie ( kiedyś na jednej z grup pokazała mi koleżanka ).
Ułożyć na stole - stolnicy wysypanej mąką. Do garnka wlać wodę posolić i wkładać pierogi.
Od czasu wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Po ugotowaniu położyć każdy osobno na talerzu aby się nie skleiły.
Tak przygotowane pierogi można później od smażyć a nawet dodać do barszczu.