Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wigilia już lada moment dlatego podam wam przepis na ciasto do pierogów, mięciutkie i bardzo smaczne ciasto które wychodzi idealne, farsz według uznania u mnie jest z kapustą wigilijną którą mam na blogu ( linka nie mogę dodać bo ktoś zgłosił mnie na Facebooku ). Myślę że za chwycicie się tym przepisem.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8649
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10279
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4668
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 739
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8649
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10279
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4668
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 739
Składniki
Do miski dodać mąkę, szczyptę soli i gorącą wodą szybkim ruchem łyżki od razu wymieszać aby się nie sparzyła mąka. Następnie ręką wyrobić ciasto jest delikatne i mięciutkie.
Po chwili dodać olej i nadal wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić aby odpoczęło. Następnie jedną część ciasta wyłożyć na stole lub stolnicy wysypanej mąką.
Rozwałkować dowolną grubość. Szklanką wycinać kółka.
Na każde kółko położyć dowolny farsz u mnie jak pisałam wcześniej z kapustą wigilijną.
Zlepić pieroga, można zrobić ozdobne zawinięcie ( kiedyś na jednej z grup pokazała mi koleżanka ).
Ułożyć na stole - stolnicy wysypanej mąką. Do garnka wlać wodę posolić i wkładać pierogi.
Od czasu wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Po ugotowaniu położyć każdy osobno na talerzu aby się nie skleiły.
Tak przygotowane pierogi można później od smażyć a nawet dodać do barszczu.