Do góry

Przekąski Przepis na:

Ciasto pierogowe.

Ciasto pierogowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 485 Ocena: 2592

Dodano:

Odsłon: 282

Wigilia już lada moment dlatego podam wam przepis na ciasto do pierogów, mięciutkie i bardzo smaczne ciasto które wychodzi idealne, farsz według uznania u mnie jest z kapustą wigilijną którą mam na blogu ( linka nie mogę dodać bo ktoś zgłosił mnie na Facebooku ). Myślę że za chwycicie się tym przepisem.

Składniki

  • 3,5 szklanki Mąka Basia tortowa + około 2 garści na wyrobienie,
  • szczypta soli,
  • 1,5 szklanki gorącej wody,
  • 1 łyżka oleju.
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto pierogowe.

Przygotowanie

  1. Do miski dodać mąkę, szczyptę soli i gorącą wodą szybkim ruchem łyżki od razu wymieszać aby się nie sparzyła mąka. Następnie ręką wyrobić ciasto jest delikatne i mięciutkie.

  2. Po chwili dodać olej i nadal wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne.

  3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić aby odpoczęło. Następnie jedną część ciasta wyłożyć na stole lub stolnicy wysypanej mąką.

  4. Rozwałkować dowolną grubość. Szklanką wycinać kółka.

  5. Na każde kółko położyć dowolny farsz u mnie jak pisałam wcześniej z kapustą wigilijną.

  6. Zlepić pieroga, można zrobić ozdobne zawinięcie ( kiedyś na jednej z grup pokazała mi koleżanka ).

  7. Ułożyć na stole - stolnicy wysypanej mąką. Do garnka wlać wodę posolić i wkładać pierogi.

  8. Od czasu wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Po ugotowaniu położyć każdy osobno na talerzu aby się nie skleiły.

  9. Tak przygotowane pierogi można później od smażyć a nawet dodać do barszczu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń