Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wigilia już lada moment dlatego podam wam przepis na ciasto do pierogów, mięciutkie i bardzo smaczne ciasto które wychodzi idealne, farsz według uznania u mnie jest z kapustą wigilijną którą mam na blogu ( linka nie mogę dodać bo ktoś zgłosił mnie na Facebooku ). Myślę że za chwycicie się tym przepisem.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 33
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3534
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 845
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 33
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3534
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 118
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 845
Składniki
Do miski dodać mąkę, szczyptę soli i gorącą wodą szybkim ruchem łyżki od razu wymieszać aby się nie sparzyła mąka. Następnie ręką wyrobić ciasto jest delikatne i mięciutkie.
Po chwili dodać olej i nadal wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić aby odpoczęło. Następnie jedną część ciasta wyłożyć na stole lub stolnicy wysypanej mąką.
Rozwałkować dowolną grubość. Szklanką wycinać kółka.
Na każde kółko położyć dowolny farsz u mnie jak pisałam wcześniej z kapustą wigilijną.
Zlepić pieroga, można zrobić ozdobne zawinięcie ( kiedyś na jednej z grup pokazała mi koleżanka ).
Ułożyć na stole - stolnicy wysypanej mąką. Do garnka wlać wodę posolić i wkładać pierogi.
Od czasu wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Po ugotowaniu położyć każdy osobno na talerzu aby się nie skleiły.
Tak przygotowane pierogi można później od smażyć a nawet dodać do barszczu.