Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Croque monsieur to jedno z najbardziej kultowych dań francuskich bistr i barów. Kanapka zyskała światową sławę, zarówno dzięki swojemu prostemu przygotowaniu, jak i dekadenckiemu, wyjątkowemu smakowi. Danie jest kremowe, bogate w smaku i wilgotne, pełne aromatycznego sosu Mornay.
Łosoś teriyaki to danie dedykowane osobom uwielbiającym orientalną kuchnię lu...
Odsłon: 6258
Każdego roku robię konserwy wakacyjne. Takie domowe są najlepsze. Wypływają...
Odsłon: 273
Łosoś teriyaki to danie dedykowane osobom uwielbiającym orientalną kuchnię lu...
Odsłon: 6258
Każdego roku robię konserwy wakacyjne. Takie domowe są najlepsze. Wypływają...
Odsłon: 273
Składniki
Jedną stronę kromek pieczywa posmaruj cienko masłem. Patelnię rozgrzej i podsmaż kromki do uzyskania złotego koloru, przez ok. 2-4 minuty. Przenieś chleb na blat roboczy.
Łyżkę masła rozpuść w małym rondelku. Dodaj mąkę i gotuj do zezłocenia, przez ok. 1,5 minuty. Stopniowo wlewaj mleko i doprowadź je do wrzenia, cały czas mieszając. Gotuj całość przez 3 minuty, aż mieszanka zgęstnieje.
Zdejmij sos z ognia i dodaj do niego połowę tartego sera. Mieszaj do rozpuszczenia. Dopraw solą i pieprzem.
Kromki chleba połóż na blacie kuchennym, przysmażoną stroną do dołu. Posmaruj wierzch tostów dwoma łyżkami sosu serowego. Posyp je równomiernie ½ pozostałego sera i przykryj każdą kanapkę dwoma plasterkami szynki.
Na dwóch pozostałych tostach rozsmaruj cienko musztardę i połóż je, musztardą do dołu, na szynce. Wierzch posmaruj pozostałym sosem serowym i posyp pozostałym serem.
Przenieś kanapki Croque monsieur na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika nastawionego na funkcję grilla. Piecz je przez 5-7 minut.
Kanapki wyjmij i podawaj na ciepło od razu. Staraj się nie przyrządzać ich z wyprzedzeniem.