Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na oryginalną, wytrawną przekąskę dla gości? Zamiast kanapek czy koreczków, przygotuj francuskie bułeczki z warzywnym farszem. Cukinia w cieście francuskim z pewnością zachwyci wszystkich.
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 61
Polecam.
Odsłon: 477
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 61
Polecam.
Odsłon: 477
Składniki
Umyj cukinię i pokrój na plastry o grubości około 7-8 mm. Posyp je solą i odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie ręcznikiem papierowym odciśnij je z nadmiaru wody.
Rozgrzej (na średniej mocy palnika) na głębokiej patelni olej z pokrojonymi na kawałki ząbkami czosnku. Dołóż plastry cukinii i usmaż z obsmaż chwilę z obu stron. Cukinia ma nie być surowa, ale nie może stać się zupełnie miękka. Odsącz ją na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Usuń czosnek (służył do nadania aromatu cukinii).
Pokrój camembert na kawałki (ma być ich o połowę mniej niż plastrów cukinii).
Rozłóż 1 arkusz ciasta francuskiego. Poukładaj na nim w odstępach około 1,5 cm połowę plastrów cukinii. Każdy oprósz ziołami, ułóż na nim po kawałku sera i drugi plaster cukinii. Wolne przestrzenie pomiędzy farszem posmaruj zwilżonym pędzelkiem. Następnie nałóż na wierzch drugi płat ciasta i powycinaj okrągłą foremką (lub np. szklanką) bułeczki z porcją farszu w środku. Brzegi powinny się skleić, ale w razie czego, uszczelnij je. Wierzch bułeczek posmaruj rozkłóconym jajkiem (z użyciem pędzelka).
Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 15 minut.
Podawaj francuskie bułeczki z cukinią gorące lub w temperaturze pokojowej. Smakują wyśmienicie z sałatką z pomidorów.