Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Plastry cukinii zapiekane z sosem pomidorowym i serem to znakomity pomysł na szybką i zdrową przekąskę. Przygotujesz ją w niecałe 20 minut. Możesz zaserwować na kolację lub zrobić więcej i poczęstować gości na imprezie.
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 445
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 107
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 35
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 445
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 107
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 35
Składniki
Piekarnik rozgrzej do 230 stopni Celsjusza.
Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ząbek czosnku drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć czosnek. Przesmaż, ale uważaj, aby się nie spalił. Następnie wlej passatę, dopraw solą, ziołami prowansalskimi i gotuj przez 5 minut. Odstaw do wystudzenia.
Pomidory umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w grubsze plastry.
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Podsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym.
Cukinię dokładnie umyj, osusz i odetnij końcówki. Pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Poukładaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy z kawałków posmaruj passatą pomidorową, następnie wyłóż pieczarki, przykryj plastrem pomidora i posyp startym serem.
Zapiekaj w piekarniku przez 8 minut, do czasu, aż ser się roztopi. Po wyjęciu przyozdób listkiem pietruszki.