Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia to wyjątkowo „wdzięczne” warzywo. Można przetworzyć ją na dziesiątki sposobów, a w każdym wariancie jest niezwykle smaczna – zwłaszcza w towarzystwie czosnku i wyrazistych przypraw. Jeśli lubisz placki czy krem z cukinii, a ukiszone warzywo to dla ciebie wyjątkowy rarytas, z pewnością przypadnie ci też do gustu cukinia zapiekana z serem.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22643
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14979
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4752
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44838
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 660
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 714
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22643
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14979
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4752
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44838
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 660
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 714
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę piekarnika folią aluminiową.
Pokrój każdą cukinię wzdłuż na 4 słupki, usuwając z nich gniazda nasienne.
Przeciśnij przez praskę czosnek. Rozgnieć w moździerzu nasiona kminku (nie musisz rozgniatać ich na proszek – wystarczy, że wydobędziesz z nich aromat).
Wymieszaj w misce oliwę z oliwek, skórkę otartą z cytryny, czosnek i kminek.
Ułóż cukinie w odstępach na przygotowanej blasze do pieczenia. Posmaruj (z użyciem silikonowego pędzelka) przygotowaną mieszaniną.
Dopraw cukinie solą i pieprzem. Równomiernie posyp parmezanem.
Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj cukinie przez około 12 minut. Po tym czasie włącz funkcję grilla i zapiekaj jeszcze przez kilka minut – aż cukinie się zarumienią.
Podawaj cukinie zapiekane z serem gorące. Można jeść je jako przystawkę, samodzielne danie główne lub jako warzywny dodatek do innych dań, np. mięsnych, rybnych.