Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy szukasz ciekawej inspiracji na imprezową przekąskę albo zwyczajnie coś do chrupania przy sobotnim filmie, wszystko wydaje się dość pospolite i standardowe. Kiedy nie wiesz, co przygotować, spróbuj cukinie w cieście piwnym! Przygotowuje się je błyskawicznie, a zaskakują smakiem i kruchością. To danie przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za tym pysznym warzywem. Choć cukinia jest dość dobrze wyczuwalna, to występuje tu w kompletnie innej formie.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12268
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1474
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 86
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12268
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1474
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 86
Składniki
Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z piwem na niskich obrotach miksera, co chwilę pozwalając ciastu odpocząć, by nie zaczęło się zbyt bardzo pienić.
Dopraw ciasto do smaku wszystkimi przyprawami.
Z cukinii odkrój końcówki. Warzywo pokrój w plastry o grubości ok. 3 cm. Odłóż je na papierowy ręcznik na ok. 15 minut, by odsączyć nadmiar wody.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury 190 st. Celsjusza. Tłuszcz powinien sięgać połowy brzegów patelni.
Kolejne plastry cukinii maczaj dokładnie w cieście ze wszystkich stron. Najlepiej jest użyć szczypiec.
Smaż cukinię partiami, po ok. 4-5 sztuk, by na patelni nie dotykały się. Czas smażenia wynosi ok. 2 minuty na każdą stronę. Ciasto powinno ładnie się przyrumienić i być chrupiące.
Gotowe plasterki odkładaj na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Cukinie w cieście piwnym podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, z dodatkiem ulubionego sosu.