Do góry

Przekąski Przepis na:

Cykoria zapiekana pod beszamelem

Cykoria zapiekana pod beszamelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 849 Ocena: 16321

Dodano:

Odsłon: 1740

Cykoria już popularna także w Polsce.

Składniki

  • 4 cykorie
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml mleka
  • kostka bulionu warzywnego bio
  • gałka muszkatołowa
  • 200 g zółtego sera ementaler w plastrach
  • 8 plasterków szynki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oczyściłem główki cykorii, wykroiłem gorzkie piętki. Zagotowałem wodę, osoloną i zakwaszoną sokiem z cytryny. We wrzątku blanszowałem 3-4 minuty. Osączyłem, ostudziłem.

    W rondelku roztopiłem masło, dodałem mąkę , mieszając zasmażyłem na jasny kolor. Sos rozprowadziłem wlewając wolno zimnym mlekiem. Doprowadziłem do wrzenia. Dodałem ekologiczną kostkę bulionową, szczyptę mielonej gałki i pieprzu. Sos gotowałem na wolnym ogniu przez 5 minut.

    Do naczynia do zapiekania wlałem część sosu. Cykorie zawinąłem w plasterki sera i szynki. Ułożyłem w naczyniu. Polałem resztą beszamelu, obłożyłem pozostałymi plasterkami sera.
    Zapiekałem przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń