Do góry

Przekąski Przepis na:

Cynamonowy deser serowy

Cynamonowy deser serowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 384

Dodano:

Odsłon: 460

W ostatnią sobotę strasznie chodziło za mną coś słodkiego. Zrobiłam więc coś na kształt cynamonowego serniczka na zimno. Polecam :)

Składniki

  • 200g twarogu półtłustego
  • 200g kremowego jogurtu naturalnego
  • 60g miodu naturalnego
  • 3 łyżki nasion chia
  • 4 łyżeczki żelatyny spożywczej (można zastąpić agarem)
  • ½ - 1 łyżeczka cynamonu
  • mrożone jeżyny
  • 3-4 łyżeczki żelatyny spożywczej (można zastąpić agarem)
  • Dowolny słodzik wg smaku i uznania
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cynamonowy deser serowy

Przygotowanie

  1. W blenderze miksujemy twaróg, jogurt, miód oraz cynamon na gładziutką masę. W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do masy. Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy.

  2. W rondelku gotujemy jeżyny tak, aby rozpadły się na gładki „dżem”. Dosładzamy wg uznania. Następnie przecieramy przez sitko tak, aby pozbyć się pestek i ponownie zagotowujemy tak, aby powstał dosyć gęsty mus. Dodajemy żelatynę i przestudzamy.

  3. Do słoiczków/pucharków nakładamy masę twarogową i umieszczamy w lodówce do stężenia. Gdy ser stwardnieje, nakładamy mus i ponownie wkładamy do lodówki. Deser powinien chłodzić się kilka godzin. Ozdabiamy świeżymi owocami. Smacznego!

  4. po więcej przepisów i artykułów zapraszam na www.kateskitchen.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń