Do góry

Przekąski Przepis na:

Cytrynowe śledzie

Cytrynowe śledzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1883

Dodano:

Odsłon: 23453

Te śledzie na 100% zagoszczą na moim tegorocznym Wigilijnym stole. Są mocno cytrusowe i bardzo delikatne delikatne.

Składniki

  • 1 kg śledzi solonych
  • 1 l mleka
  • 1 kg cytryn
  • 1 łyżka stołowa ziaren ziela angielskiego
  • 8 liści laurowych
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cytrynowe śledzie

Przygotowanie

  1. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odcedzamy na sicie i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy.
    1/2 cytryn kroimy w cienkie plasterki a z 1/2 wyciskamy sok. W słoiku układamy warstwami cytrynę i śledzie, przekładając liśćmi i zielem. Zalewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na tydzień. Przed podaniem skrapiamy obficie oliwą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 09 grudnia 2014 A to akurat przepis dla mnie,uwielbiam śledzie w kazdej postaci.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 07 grudnia 2014 Ciekawy przepis, do wykorzystania w najbliższym
czasie, pozdrawiam :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń