Do góry

Przekąski Przepis na:

Cytrynowy ryż

Cytrynowy ryż

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 22342

Dodano:

Odsłon: 5123

Oryginalny pomysł na przyrządzenie ryżu. Może służyć jako przystawka, dodatek do dania, bądź osobne danie. Tanie i łatwe w wykonaniu.

Składniki

  • ryż 3 kolory, 20 dag
  • cukier, 1 łyżka
  • masło, 3 łyżki
  • sól, szczypta
  • cytryna, 2
  • limonka, 1
  • Miód, 2 łyżki
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Cytrynowy ryż

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej 1 łyżce masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać ryż, chwilę podsmażyć i zalać trzema szklankami wody, posolić.

  2. Gotować, aż ryż pochłonie wodę, co jakiś czas mieszając.

  3. Cytryny sparzyć, pokroić na plasterki. Kilka plasterków zostawić, resztę pokroić drobniej.

  4. Pozostałe masło rozgrzać z miodem, uprażyć cytryny i połączyć z ryżem. Podawać udekorowane pozostawionymi plasterkami cytryn.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń